Това обявиха заместник - председателят на Българската стопанска камара Димитър

...
Това обявиха заместник - председателят на Българската стопанска камара Димитър
Коментари Харесай

Поне 10 общински болници пред фалит

Това оповестиха заместител - ръководителят на Българската стопанска камара Димитър Бранков и ръководителят на Сдружението на общинските лечебни заведения доктор Неделчо Тотев. Те предизвестиха, че е налице доста огромен проблем най-малко в 10 общински лечебни заведения.

Болниците имат големи отговорности, в това число просрочени, в това число и към личния състав, сподели Бранков по време на съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие, където се разискват ограничения за оздравяването на общинските лечебни заведения.

По думите на доктор Тотев след Нова година, когато минималната работна заплата стане 510 лв., огромна част от лечебните заведения ще престанат да действат.

Актуалната информация от преди няколко дни за 31 лечебни заведения сочи, че при всички трудовите разноски са 83 % от общите доходи, които лечебните заведения генерират. Това значи, че лечебните заведения ще работят единствено за трудовите разноски, добави той. Те имат отговорности 24 милиона лв., от тях просрочени са половината, пет са за неизплатена надлимитна активност. Тези лечебни заведения обезпечават безвъзмездна здравна помощ на близо 2 милиона от популацията.

От КНСБ предложиха да се сътвори фонд за подкрепяне на общинските лечебни заведения, а някои лечебни заведения да получат статут на предпазени.

Заместник -министърът на опазването на здравето доктор Бойко Пенков уточни, че сега се прави разбор по области и оценка на рисковете. Всяка болница ще се гледа самостоятелно, няма да има общ метод за решение на проблемите. Общите отговорности на общинските лечебни заведения са 100 милиона лв., от тях просрочените са 46 милиона лв., сподели Пенков.

Надлимитната активност, която не е изплатена е 4 милиона 409 хиляди лева Приходите на общинските лечебни заведения са 37 млн. и половина, 32 милиона от тях са за разноски за работна заплата, отговорностите за лекарства са пет милиона и 600 хиляди, за консумативи - два милиона и петстотин хиляди, а отговорности към личен състав - в границите на седем милиона лв..
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР