Това обяви премиерът Кирил Петков на съвместна пресконференция с украинския

...
Това обяви премиерът Кирил Петков на съвместна пресконференция с украинския
Коментари Харесай

България е готова да ремонтира украински военни машини в свои заводи

Това разгласи министър председателят Кирил Петков на взаимна конференция с украинския президент Володимир Зеленски в Киев. Самият Зеленски съобщи, че разчита на такава помощ. Зеленски даде обещание и съдействие за извеждане на българските моряци от кораба " Рожен ". Петков е на посещаване в украинската столица, съпроводен от военния министър Драгомир Заков и съдружни сътрудници. Той към този момент посети на място градовете Бородянка и Буча. Премиерът счита, че България не може да остане безучастна към протичащото се в Украйна и че идната седмица Народното събрание ще гласоподава военно-техническа помощ за Киев.

След едночасова среща сред премиера Кирил Петков и украинския президент Володимир Зеленски стана ясно, че България може и да ремонтира украинска военна техника.

" Днес в диалога ни с премиера на България говорихме за определяне на взаимоотношение за ремонт на украинска военна техника в български фабрики. Това е доста значимо за Украйна. Убеден съм, че такова съдействие ще бъде преференциално и за българските компании и за българската стопанска система ", съобщи Володимир Зеленски.

" Относно военната помощ - значимо е да има питане. В България има фабрики, които да ремонтират тежка техника. С наслада ще повдигнем въпроса пред Народното събрание - можем ли да ремонтираме такива машини ", сподели Кирил Петков, министър-председател.

Двамата са разискали и опцията за съдействие в енергетиката.

" Украйна е подготвена да доставя България с електрическа енергия, да спомага за диверсификацията на газа. Постигнахме договорености за превозване на селскостопанска продукция от Украйна през пристанище " Варна ", сподели още Володимир Зеленски.

" България ще бъде щастлива да улесни износа на украинска електрическа енергия в България и на Балканите, която ще ни даде доста добра опция да имаме спомагателна електрическа енергия. България ще бъде повече от удовлетворена да употребява пристанище Варна като логистична база и да дистрибутира зърното, което не може да изнесете през вашите пристанища ", сподели Кирил Петков.

По-рано министър председателят Кирил Петков, военният министър Драгомир Заков, Станислав Балабанов от " ИТН ", Атанас Атанасов от " Демократична България " и Калоян Икономов от " Продължаваме промяната " посетиха Бородянка северозападно от Киев.

" Едно е да се гледа по интернет и да се клика разнообразни уеб сайтове с неразбираемо наличие, друго е, когато видиш един блок като в " Младост ", който просто е изработен на пух и прахуляк от ракета ", съобщи Кирил Петков.

Петков съобщи, че виждайки разрушенията в Бородянка, е уверен - България не може да остане безучастна. Отхвърли концепцията, че изпратим ли оръжия за Украйна, ще удължим спора там.



" България няма да бъде безучастна в тази покруса и ние взимаме ясна позиция като част от демократичния свят, като част от Европейски Съюз, че ще застанем до Украйна, тъй като това не е просто борбата на Украйна, това е цивилизационен избор - от коя страна желаеме да стоим ", сподели Кирил Петков.

Според Петков спорът в Украйна не е сред две воюващи страни. " Продължаваме промяната " към този момент са взели решение да гласоподават " за " оръжия за Киев.

" Представете си, в случай че някой беше споделил по време на Априлското въстание, и беше споделил - ами най-добре е това въстание по-бързо да свърши, тези хора да нямат опция да се пазят. Това позиция ли е? Как я одобряваме, с цел да има по-бързо мир ", сподели Кирил Петков.

Петков съобщи, че въпросът за военната помощ няма да е обект на съдружно съглашение, а ще бъде гласувано по съвест непосредствено в залата.

" Доколкото знам, би трябвало да имаме болшинство в Народното събрание с тази позиция ", съобщи Петков.

Петков продължава да стои на позицията, че да не се оказва помощ на Украйна, е позорно.

Кирил Петков, министър-председател

" За президента Радев няма да разясня, съгласно мен вчерашното му изявление беше ненапълно може би дори недоумение на обстановката. Позорната част е концепцията, че най-добре е да не се оказва помощ на Украйна, с цел да свърши този спор по-бързо. И кое е позорната част на този мотив? Това споделя - ние сме безусловно съгласни Русия да победи в тази война, с цел да ни се махне този проблем от главата. Това не е позицията на демократичния свят, не може да е позицията на България ", съобщи Кирил Петков.

Петков посети и Буча, където беше открит всеобщ гроб и където руснаците бяха упрекнати в осъществяване на военни закононарушения. Премиерът благодари на съдружните си сътрудници, които са го придружили, и съобщи, че ще приказва и с четвъртия - за видяното на терен и за поддръжката за Украйна. Отхвърли тезата, че кабинетът ще падне след такова решение.

" Всеки приказва за рухване на този кабинет от първия ден, когато този кабинет потегли. Както виждате, не е паднал. И това, което мога да кажа, е, че не мисля, че ще падне ", съобщи Кирил Петков.

" Намираме се в притихналия пъкъл, аз по този начин го дефинирам, тъй като под нас са заровени хора като нас. В пленарната зала аз постоянно съм призовавал за единна позиция. Колкото по-голямо е болшинството, толкоз по-добре е. Тук не би трябвало да се разделяме на съдружни сътрудници и на съпротива, тук би трябвало да имаме единна позиция, тъй че се надявам каквото и да реши Пленарната зала, да е с оптимално доста болшинство ", съобщи Балабанов.

" Ужасяващо е това, което виждам, и не мога да си обясня. Аз съм уверен, че без значение от крамолите, които съществуват в българския политически живот, българският Парламент ще направи цивилизационен избор. И ще поддържа жертвата в тази ситуация, каквато е Украйна, 100% съм сигурен в това. Нека да не спекулираме на дребно ", съобщи Атанас Атанасов.

Кирил Петков съобщи още, че прекъсването на съветския природен газ не е изненадало кабинета.

" Ние бяхме подготвени със тактиката още от февруари месец. Русия се опита едностранно да ни извие ръцете, оказа се недобре планувана тактика от тяхна позиция. Така че хубавото е, че отговорът ще е европейски ", сподели министър председателят.

Петков изрази и удивление от огромния брой съветски дипломати у нас - 114.

" Аз в действителност се чудя тези хора какво вършат в България. И другото, което бих предложил, е - доста добре да се огледат кои са тези хора и да имаме доста по-симетрично посланичество на Русия в България. Както знаете, те изгониха огромна част от нашите дипломати и нашата задача в Русия е под 10 индивида сега ", съобщи Кирил Петков.

Петков отпътува за Полша със аероплан, след което до Киев - с трен. Пътуването до такава степен лишава сред 11 и 16 часа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР