Това не е първото скачване на пилотиран комерсиален кораб с

...
Това не е първото скачване на пилотиран комерсиален кораб с
Коментари Харесай

УСПЕХ: Пилотираният кораб Крю Драгън с четирима души на борда се скачи с МКС!

Това не е първото съединяване на пилотиран комерсиален транспортен съд с орбиталната станция. По-рано през годината на борда на МКС дойдоха астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли. Тяхната задача беше историческа – за пръв път транспортен съд на СпейсЕкс “Крю Драгън ” хвърча с хора на борда. Това бе и първият орбитален полет на Съединени американски щати след приключването на епохата на галактическите совалки. Освен “Крю Драгън ”, в Щатите има единствено още един пилотиран галактически транспортен съд – “Юнити ” на Върджин Галактик. Но “Юнити ” може да лети в космоса единствено по суборбитална траектория. Той организира първите си два пилотирани полета през 2018-та и 2019-та година. Третият полет бе планиран за края на ноември, само че поради наложените рестрикции около ковид задачата се отмества за по-нататък.

Очаква се Гловър, Хопкинс, Уокър и Ногучи да престоят шест месеца в космоса, за разлика от задачата на Бенкен и Хърли, която продължи единствено два месеца. Но актуалният полет на “Крю Драгън ” е и първата оперативна експедиция на СпейсЕкс, обвързвана с превозването на постоянни екипажи до орбита. 

Илон Мъск възнамерява занапред нататък към МКС постоянно да има непрекъснато свързан транспортен съд от серията “Драгън 2 ”, било то “Крю Драгън ” (пилотиран) или “Карго Драгън ” (товарен). Догодина са предвидени общо седем пилотирани и товарни изстрелвания. 

Една от тези задачи ще транспорти комерсиални астронавти и галактически туристи, измежду които са Том Круз и Дъг Лайман. Полетът, подготвян по поръчка на частната компания Аксиом, ще включва снимането на филм в космоса.

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР