Това може да са последните дни на Ангела Меркел начело

...
Това може да са последните дни на Ангела Меркел начело
Коментари Харесай

Идва ли краят на Меркел, коалицията в Германия се разпада

Това може да са последните дни на Ангела Меркел отпред на Германия. Преди минути Християнсоциалният съюз разгласи края на обединението си с Християндемократите на канцлера.

Нека първо да напомним какво се случи в четвъртък в Берлин. Цяла нощ немският канцлер и нейният вътрешен министър водиха диалог в канцлерството. Но не съумяха да се обединят към обща имиграционна политика. След това управленията на двете партии-съюзници - Християнсоциалния съюз и Християндемократическия съюз - се събраха настрана на незабавни заседания, а през днешния ден съвещанието на Бундестага бе небрежно прекратено. Никога до момента двете партии не са подхождали по този начин една към друга, написа "Дойче веле " (Deutsche Welle).

Австрия предизвестява за нов мигрантски "маршрут на джамиите "

Ще тръгнат ли мигрантите и през Черно море

Германия завършва с приема на бежанци от Гърция и Италия

Това обаче не е всичко. По време на съвещанието на ХСС вътрешният министър Хорст Зеехофер разгласи, че в краен случай ще работи на самичък. Казано напълно в резюме: той желае да затвори границите на Германия със прилежащите ѝ страни за да се спре притокът на претенденти за леговище. ХСС го поддържа единомислещо - партията не желае да позволява бежанци и имигранти, които са стъпили за първи път на територията на Европейския съюз в някоя друга страна. А това действително са съвсем всички бежанци. Никой не знае по какъв начин тъкмо ХСС има намерение да реализира задачата си. Но и в действителност въобще не става дума за това, а за Ангела Меркел и за бъдещето ѝ като канцлер. И дали тя може да си разреши да преглътне този сходна политическа линия.

До момента позицията на Меркел е ясна - канцлерът не желае Германия да подхваща солови акции и се застъпва за решение, с което да са съгласни всички европейски сътрудници. Меркел желае и по-добра отбрана на външните граници на Европейски Съюз, с цел да може да се подсигурява и отсега нататък, че вътрешните граници ще си останат отворени. Лошото е, че на европейско ниво не се обрисува сходно решение. А ХСС не желае да чака повече.

Какви са следователно опциите на канцлера оттук насетне? В пълномощията ѝ е да дефинира посоката на държавната политика. Тя би могла да уволни вътрешния министър Хорст Зеехофер, задето не следва нейната линия по един толкоз значим въпрос. Това обаче би означавало завършек на настоящето държавно управление, формирано след толкоз старания и договаряния и вероятни предварителни избори в Германия. Канцлерът разполага и с друга опция - да изиска избор на доверие в Народното събрание. Едно обаче е несъмнено още занапред, Меркел не може да разреши на Зеехофер да работи без да пита, тъй като следователно това към този момент няма да бъде нейното държавно управление.

В политиката постоянно се стига до сходна развръзка - когато тлее прекомерно дълго, недоволството от ден на ден пораства и най-после може да изригне в границите на броени мигове. От самото начало ХСС беше срещу миграционната политика на Меркел - още когато през 2015 година тя отвори границите и пусна бежанците, идващи през Унгария.

Но не е единствено ХСС - в партията на Меркел ХДС има значително политици, за които чашата на търпението към този момент прелива. В своите изборни региони те виждат с очите си по какъв начин се топи поддръжката за демократичната миграционна политика на канцлера.

А и опълчването към този момент надвишава рамките на бежанската политика. Духът на времето е национал-консервативен. Поне такова е чувството на от ден на ден хора. Притиснати от изборните триумфи на "Алтернатива за Германия ", ХСС и елементи от ХДС към този момент не следват канцлера. И то освен с нейната миграционна политика, а цялата система, построена от Меркел.

През септември в Бавария се организират избори. На този декор основната цел на баварския ХСС е да държи в шах "Алтернатива за Германия ". Дори това да значи да застане против Меркел и държавното управление.

Ще успее ли канцлерът и този път да овладее кормилото на властта? Мисията на Меркел наподобява все по-трудно осъществима.

Bavarian CSU considers breaking up with Merkel's CDU: paper https://t.co/eGcSZPA8QE pic.twitter.com/prxp2StlPE
— Reuters Top News (@Reuters) June 14, 2018
Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР