Това може би е най-добрата дялова инвестиция за всички времена.

...
Това може би е най-добрата дялова инвестиция за всички времена.
Коментари Харесай

Колко пари притежават родителите на най-богатия човек в света?

Това може би е най-хубавата дялова инвестиция за всички времена.
През 1995 година Джаки и Майк Безос влагат 245 573 $ в новото начинание на сина им – онлайн магазин за книги, наименуван Amazon, излиза наяве от проспекта на компанията, направен две години по-късно, с което тя се листва на борсата.
Това бе огромен залог, споделя Майк Безос, който е втори татко на създателя на компанията Джеф Безос.
„ Бих желал да знаете какъв брой рисковано е това ", споделя синът на родителите си, „ тъй като желая да пристигам на вечеря на Деня на благотворителността и да не сте ми ядосани. “
Едно обществено предложение, три сплита и малко над 20 година по-късно, вложението към този момент се прави оценка на близо 30 милиарда $. Това би направило родителите на Безос по-богати от Пол Алън, който сега заема 30-а позиция в класацията на Bloomberg.
Проблемът е, че не знаем каква част от акциите си родителите към момента не са продали, защото последните обществени данни са от 1999 година
През годините те подаряват много от акциите си на благотворително организации, свързани със фамилията, което ни навежда на мисълта, че към момента разполагат с дял от Amazon.
Между 2001 и 2016 година те подаряват 595 027 акции на Bezos Family Foundation, сочат данни на GuideStar - компания, която следи активността на организациите с нестопанска цел.

Само за 2016 година двамата възрастни са дарили нови 25 000 акции, които по това време се правят оценка на 20 млн. $. Организацията им се концентрира върху образованието при младежите.
В случай че това са всичките дарени акции от семейство Безос, то те разполагат с 16.6 млн. акции, или 3.4% от компанията, което би ги направило втория максимален притежател, след сина им.
Вложението им през 1995 година до през днешния ден обаче се е повишило с 12 млн. %, което в действителност е внушително. Дори и инвестицията от 20 млн. $, която SoftBank прави в Alibaba през 2000 година, им носи в пъти по-малко (720 000%) рентабилност.
„ Ние сме късметлии и с обстоятелството, че живяхме в чужбина, успяхме да спестим малко пари, които да влагаме “, споделя Майк Безос, който е кубински преселник. „ Останалото е история “, добавя той.
Той купува 582 528 акции през февруари 1995 година, а пет месеца по-късно Джаки Безос придобива 847 716 акции.
Фамилия Безос притежаваше акциите си в края на предишния век посредством четири обособени тръста. The Jacklyn Gise Bezos 1996 Revocable Trust бе с 8.9 млн. акции, Miguel A. Bezos 1996 Revocable Trust притежаваше 4.8 млн. акции, до момента в който Bezos Family Trust и Bezos Generation Skipping Trust разполагаха с респективно 2.9 млн. акции и 675 000 акции.
След продажбите, както и даренията си, Джаки и Майк може би към момента имат акции на стойност 10 милиарда $, счита анализатор от екипа на Bloomberg, изработващ показателя на милиардерите, вкллючващ 500-те най-богати хора в света.
Именно Джеф Безос през днешния ден е номер 1 в тази ранглиста със 147 милиарда $, като също така е и единственият с благосъстояние за над 100 милиарда.
Данни от 1996 година сочат, че и Марк и Кристина, надлежно брат и сестра на Джеф Безос, също са закупили акции. Тяхното положение през днешния ден би се оценявало на 640 млн. $ за всеки от тях, в случай че не са продавали от вложението си.
От фондацията на Безос, както и от Amazon не дават отговор на молбата на създателите на публикацията за коментар.
Apple/Google/Amazon
Amazon, Alphabet и Apple са фирмите, които най-често се загатват в съревнованието за първата, която ще доближи оценка от 1 трилион $, а това може да сътвори и много софтуерни милиардери.
Защо ли? Дяловете на фамилията на Безос не са известни на необятната общност, тъй като единствено лица на управителни постове в съответните компании, както и вложители с дял от над 5%, са задължени да оповестяват притежаваните акции.
В случая с Apple, това значи, че всеки, който има 46.7 милиарда $, би трябвало да оповести собствеността си.
Съоснователят на Apple Стив Уозняк притежаваше дял от 7.9% през 1980 година, който обаче понижава през годините, защото той продава на ниски цени притежаваните си варианти, главно на чиновници от компанията, както и подарява акции на други, за които счита, че заслужават повече.
Преди време той уточни, че е дарил акции на най-малко 80 чиновници, „ с цел да могат да си купят къщи “.
Днес неговият дял в компанията остана неразбираем, само че е известно, че се прави оценка на стотици милиони долари, само че не и милиарди.
Именно упоменатият нагоре Джеф Безос е един от ранните вложители в... Гугъл. Той влага 250 000 $ през 1998 година, съгласно New Yorker. Делът му след общественото предложение към този момент коства 280 млн. $, а през днешния ден се прави оценка на 8 милиарда $. Но това, при изискване че той не се е разделил с него.
Дори и това влагане обаче бледнее пред доходността, реализирана от ридителите му, които в действителност са блъснали
джакпота, подкрепяйки момчето си.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР