Това лято пътуванията отново са в разгара си, както и

...
Това лято пътуванията отново са в разгара си, както и
Коментари Харесай

Instagram създава лоши туристи

Това лято пътуванията още веднъж са в разгара си, както и неприятното държание на туристите. През последните години в известните дестинации се следи нарастване на случаите с туристи, а последният известен образец е драскането по Колизеума в Рим. Този, а и доста други образци в медиите, са доказателствата, че поведението на туристите се утежнява. Но на какво се дължи това?

Проучване на CNN Travel доближава до извода, че главният провинен са обществените мрежи. И по-специално – Instagram и TikTok. Въпреки че посредством точно на обществените мрежи доста от незнайните дестинации по света станаха известни, тази демократизация на пътуването има отрицателни последици.

Тъй като хората се усещат като поданици на света, множеството от тях имат вяра, че пътувайки до екзотично място, могат да се държат там по този начин, както вкъщи си. Те си мислят, че когато са на хотел в далечна дестинация, могат да показват неприятно държание без последици. Туристите подценяват или подценяват резултата, който техните неприемливи дейности могат да имат върху локалните поданици или стопанската система.

Освен това, с помощта на обществените мрежи, доста хора стартират да оправдават това неприятно държание просто тъй като виждат доста сходни образци онлайн.
Ефектът на Instagram
Когато хората пътуват до красиво място, изкушението да разгласяват фотоси и видеоклипове в обществените медии е огромно. Но това основава циничен цикъл.

Първо, туристите виждат приятелите си да разгласяват фотоси от обещано място. След това те желаят да посетят същите места и да създадат същите фотоси на себе си там. И когато съумеят, те ги разгласяват в същите обществени мрежи, в които са видели първичните фотоси.

За мнозина опцията да пътуваш до съответните места и да разгласяват фотосите си, както са го създали други, е форма на обществен статус. Но по този начин се оказва, че пътешествениците влагат повече сила и време в основаването на наличие, в сравнение с в проучването, откриването или отдаването на почитание към локалните общности и традиции.
Горещи точки 
Бали е характерен образец за дестинация, която си е основала известност с помощта на обществените медии. Фотогеничният остров, цялостен с места за йога и релакс, съставлява голям интерес за хората с въздействие в обществените мрежи. Но това от време на време ядосва локалните.

В отговор на неприятното държание на туристите, Бали вкара нови насоки за посетителите през юни 2023 година Те включват правила за държание в свещените храмове, към острова и при общуването с локалните поданици, както и ценене на природата.

Туристите към този момент се нуждаят от лиценз, с цел да наемат мотоциклети, и не могат да стъпват на нито една планина или вулкан в Бали, защото те са свещени за локалните хора. Пътуващите би трябвало да отсядат единствено в регистрирани хотели и вили, което ще окаже отрицателен резултат върху парцели, отдавани през платформи като Airbnb.

Освен това има условие туристите да не се държат нападателно и да не употребяват груби думи към локалните поданици, държавни чиновници или други туристи, до момента в който са в Бали. Това предписание важи и за всички изявления в обществените мрежи. Това приказва за ролята на обществените медии като част от казуса, когато става дума за неприятно държание на туристите

Други дестинации, подхванали сходни стъпки, са Исландия, Хавай, Палау, Нова Зеландия, Коста Рика. Кампании като швейцарската No Drama, австрийската See Vienna – not #Vienna, финландската Be more like a Finn и холандската How to Amsterdam са ориентирани към привличане на добре възпитани туристи.

Там, където сходни старания не са сполучливи, някои места, като известния залив Мая в Тайланд, са затворени за посещаване на туристи.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР