Това крие риск от появата на нови болести у насБългарски

...
Това крие риск от появата на нови болести у насБългарски
Коментари Харесай

Пчелари внасят незаконно чуждестранни пчели майки

Това крие риск от появяването на нови заболявания у нас

Български пчелари всеобщо нелегално внасят задгранични пчели майки, с което основават опасности от появяването на нови заболявания по пчелните фамилии, които, на този стадий, са непознати в България. 

За това предизвести на среща с пчелари във Велико Търново проф. Пламен Петров от Аграрния университет в Пловдив и ръководител на Националната развъдна асоциация по пчеларство.

Нелегалният импорт на пчели майки у нас основава доста опасности, а и те са по-скъпи от българските. Вносът главно е от Полша, Австрия, Германия, Турция, което крие и риск за нови заболявания по пчелите, съобщи проф. Петров по БНР: " Независимо че Законът за пчеларството не разрешава внасянето на непознати раси пчели, пчеларите незаконно си внасят такива пчелни майки, което извънредно негативно оказва влияние върху локалните популации и локалните пчели ". 

27 пестицида са открити в трупчета на пчели у нас, сочат данните от първото изследване за остатъците от пестициди в проби от медоносни пчели и хранителни ресурси в фамилиите им. Пробите са от неблагополучни пчелини в шест региона в страната, които не са с интензивно земеделие, и обстоятелствата са доста тревожни, уточни проф. Петров във връзка аргументите за смъртността по пчелите. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР