Това коментира Димитър Маринов, главен секретар на Български фармацевтичен съюз. Договарянето

...
Това коментира Димитър Маринов, главен секретар на Български фармацевтичен съюз. Договарянето
Коментари Харесай

Димитър Маринов: Електронните рецепти трябва да се подобрят, за да не останат пациентите без безплатни лекарства

Това разяснява Димитър Маринов, основен секретар на Български фармацевтичен съюз. 

Договарянето стартира при започване на септември, с специалистите нямаме проблем, само че сега нещата зациклиха, тъй като има неща, които ние държим да залегнат в контракта и те са обект на ангажимент на Надзора на касата поради министерството. Въпросът не  е за пари, разяснява той.

Проблемът е особеното отношение, което има към фармацевтите. Откакто има електронна рецепта има проблем. Няма никакви контроли заложени в тази електронна система. И лекарите могат да акумулират предписания със ужасно доста неточности, които по-късно фармацевта проверява сега на отпущането. Ако той отпусне рецепта с неточности, по-късно Здравната каса не я реинбурсира, изясни той.

Става въпрос за чисто административни неточности - номер на протокол, дали е заверена диагнозата. Т.е. в случай че някаква цифра в рецептата е сбъркана и ние отпуснем лекарството, няма да си получим парите от Здравна каса, комементира Маринов.

Работа на фармацевта е да хване всяка неточност и то не приказваме за неточност в лечението на индивида, уточни той.

Експертите от електронната система споделиха,  че могат да поправят тези неща. Идеята е лекаря да не може да позволява такива неточности и фармацевтите умерено да си извършват рецептите. Рецепта за 26 000 лв. падна заради разменени цифри в ночера на протокола, уточни той. 

Става дума за характерно здравно произведение, само че в последна сметка касата прояви схващане и заплати изделието, допълни той.

Всеки може да сбърка, само че може да се заложат електронни контроли, които да хващат незабавно тези неточности, добави той. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР