Това, което знам и което знаят всички български граждани е,

...
Това, което знам и което знаят всички български граждани е,
Коментари Харесай

ПЪРВИ КОМЕНТАР: Гешев: Нито Петков, нито Рашков могат да дават указания на разследващите

Това, което знам и което знаят всички български жители е, че Софийска градска прокуратура (СГП) е известена в 10.00 ч. на дата 18-ти (петък), т.е. може би 12 часа, откакто цяла България видя по медиите какво се случва. Тук е моментът да кажа нещо, което е част от спешния Пи ар по случая – обвиняванията по какъв начин Прокуратурата не желае да спомага. От една страна се споделя, че всичко това е направено, с цел да се заобиколи Прокуратурата, тъй като ѝ нямат доверие, от друга се споделя - Прокуратурата не спомага и не работи. Чисто житейски аз не мога да схвана това несъгласие, уповавам се, някой да ми даде отговор, аз персонално нямам. Това сподели основният прокурор Иван Гешев пред Епицентър.

" Единствено мога да кажа, че не дава отговор на никакви европейски стандарти, не дава отговор на съществени правила, заложени в българската Конституция и българското законодателство, в които са залегнали господство на правото, правова страна, разделяне на управляващите. Не знам по кое законодателство – българско или друго европейско, с какви пълномощия българският министър-председател следи, управлява, разяснява обещано следствие? Откъде знае какво се случва с това следствие? Аз не знам, че съм основен прокурор. Откъде той е осведомен - не мога да отговоря, би трябвало да питате него ", сподели още Гешев.

" Иначе, ще опровергая това, което неведнъж се тиражира, включително и от този министър, който цитирахте, по какъв начин АДФИ е разкрила дупка от съвсем 600 млн. лева Това е неистина! Повтарям неистина! Специализираната прокуратура е упълномощила на АДФИ да извърши избрани дейности. Това е вследствие на прокурори от Специализираната прокуратура - тази прокуратура, която сега закриват. В резултат на тяхната работа е установена тази " дупка " ; вследствие на дейностите на тази прокуратура са повдигнати обвинявания на длъжностни лица от Държавната комисия по хазарта. След това страната закри тази конструкция ", сподели още основният прокурор.

" В резултат на дейностите на тази прокуратура бяха обезпечени средства за над 500 млн. лева по реда на член 7 от Наказателно-процесуален кодекс, т.е. бяха наложени, след претенции от КПКОНПИ, обезпечения, запори и възбрани върху имущество, които надвишават тази сума. Тоест, прокуратурата си е свършила работата. И в този момент някой да споделя: „ А, ние открихме, след 2 години дупка от 600 млн. лв. “, е чиста агитация или непознаване на обстоятелствата. Не знам кое от двете е - може би би трябвало да отговори министър Василев ", добави Гешев.

" Иначе, съгласно българското законодателство нито министър-председателят, нито министърът на вътрешните работи могат да дават нареждания на проверяващите служители на реда. Такива може да дава единствено наблюдаващият прокурор. Ще посоча наредбата на член 15 от Закона за Министерство на вътрешните работи, макар че законовите разпореждания сега не са на мода: При реализиране на своята активност съответните ръководители в Министерство на вътрешните работи по никакъв метод не могат да дават инструкции на проверяващите служители на реда. Това се отнася и за министър-председателя ", сподели той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР