Това, което се вижда на поляната, е само върхът на

...
Това, което се вижда на поляната, е само върхът на
Коментари Харесай

В джаза с Петър Димитров

" Това, което се вижда на поляната, е единствено върхът на айсберга. " Създателят на A to JazZ, тромпетистът Петър Димитров, приказва въодушевено и мъчно стои на едно място, когато приказва за фестивала, без значение дали става дума за предишното или за бъдещето му.Следващото издание ще събере хиляди в Южен парк II сред 6 и 9 юли (с имена като Bilal, Matteo Mansuco Trio, Лукесия Бенджамин и Джудит Хил в програмата). Димитров вижда този триумф като резултат от дългогодишни старания и постепенни резултати и като пристъпване към нова глава от историята на фестивала - откакто към този момент има постоянна публика и дълготрайни партньорства, има и поле да се мечтае по-нашироко. В страна, в която фестивалите рядко надвишават няколко лета на интензивност, A To Jazz към този момент има дванадесет издания, в които непрестанно се разраства .
Bilal Фотограф: Kawaii Matthews
" Това, което се вижда на поляната, е единствено върхът на айсберга. " Създателят на A to JazZ, тромпетистът Петър Димитров, приказва въодушевено и мъчно стои на едно място, когато приказва за фестивала, без значение дали става дума за предишното или за бъдещето му.

Следващото издание ще събере хиляди в Южен парк II сред 6 и 9 юли (с имена като Bilal, Matteo Mansuco Trio, Лукесия Бенджамин и Джудит Хил в програмата). Димитров вижда този триумф като резултат от дългогодишни старания и постепенни резултати и като пристъпване към нова глава от историята на фестивала - откакто към този момент има постоянна публика и дълготрайни партньорства, има и поле да се мечтае по-нашироко. В страна, в която фестивалите рядко надвишават няколко лета на интензивност, A To Jazz към този момент има дванадесет издания, в които непрестанно се разраства .
Bilal Фотограф: Kawaii Matthews
A to JazZ стартира през 2011 година в Докторската градина и още тогава ползата изненадва екипа: идват към 800 души. Над десетилетие по-късно обстановката е напълно друга. Събитието събра над 35 хиляди през 2021 година и над 45 хиляди предишното лято. През 2019 година Димитров за първи път провежда икономическо проучване към активността на фестивала: " За да забележим къде се намираме. " Всяко издание бележи растеж на аудиторията с сред 7 и 15%.

Петър е наясно, че има хора, които виждат разрастването на фестивала като прекомерно огромно масовизиране на музиката. Според него тя към момента е водещият детайл за хилядите, които се насочат към парка, а огромната аудитория и условно по-нишовият род единствено демонстрират един абсурд.
Реклама
" Над джаза живее една стигма ", споделя Димитров. " Някой в миналото e споделил, че джазът е за по-елитарна и защита аудитория, а хората са повярвали, защото са не запомнили, че джазът се е родил от пристанищата, минал е през ъндърграунда и опиатите. Разпространен е по-широко от радиото като съществена медиа в миналото, само че през всички тези години той не се трансформира в комерсиално изкуство в смисъла на огромни, многомилионни продажби. " Той вижда жанра в една сива зона сред културното завещание, като въздействие на хип-хопа, фънка, блуса, рока, и действителното всеобщо различаване. " В този смисъл популяризирането на джаза е по-близко до това да се занимаваш с класическо изкуството, в сравнение с поп и рок сцената. "

Има въпреки всичко едно предизвикателство, което фестивалът дели с другите музикални фестивали, без значение от стиловата посока: по какъв начин да се утвърди в интернационален проект и да притегля все по-големи имена.
Свободен пазар, свободен джаз
" Ако ние желаеме да водим повече актьори, би трябвало да се потвърдим на пазара. А към нас битува мнението, че сме дребен, безпаричен, безперспективен, постоянно подминаван пазар. Няма смисъл да се съпоставяме с Нидерландия или Германия, страните, в които има остарял пазар, остарели пари и изобщо натрупвания от епохи и има напълно друга философия, само че на Балканите имаме общ проблем . Всяка страна е намерила друг метод да се оправя - страните от някогашна Югославия остават свързани, като Загреб се оформя като главен център в района, Румъния разчита на огромен пазар като страна с над 20 млн. души, а Гърция няма какво да я разясняваме. "

Това, върху което е фокусиран екипът през последните четири-пет години, е пречупването на изолацията на страната посредством мрежа, в която да се подписват пакетни покупко-продажби за района, най-вече сред Сърбия, Румъния, България, което да докара до посещение на съответните реализатори в Турция или Гърция.
Реклама
" Понякога наподобява по този начин, че сред Атина и Централна Европа няма никой. А по този начин заставаме против интернационалния пазар като район, а не обособени страни, реализираме доверие сред сътрудниците, по-различен продан на актьори, два до четири пъти по-добра цена ", споделя Петър и дава за образец миналогодишното присъединяване на, едно от най-големите имена, гостували в историята на фестивала. " Колкото повече е затворена една среда, толкоз повече всичко в нея се върти в кръг. А в интернационален проект, когато не познаваш нещо, не го купуваш. "
Lakecia Benjamin
Петър вижда като нужна стъпка към по-голямото интернационално различаване и напълно друга степен на самодейност от българските джаз реализатори самодейно да се борят за повече участия отвън страната, в това число на събитията (т.нар. showcase фестивали), в които пробиващи имена свирят пред по-утвърдени музиканти и експерти от музикалната промишленост.

" Трябва да си знаем, че сме от друга планета в подтекста на международната сцена и да имаме поради, че няколко дни ще сме в чакалнята, преди да ни се даде същински късмет. Сега е моментът да открехнем вратата, която ни е затворена, с цел да влезем в процесите, с цел да може да се отвори пазарът, а географската ни дискриминация да е по-малък фактор. "

Често в срещите си с други промоутъри и мениджъри по време на конференции из Европа е получавал въпроси какво тъкмо се случва в България, дали изобщо се прави джаз там през последните 20 години, а и Теодосий Спасов са измежду последните разпознаваеми имена. " Пламват ти ушите от позор. Истината e, че никого не интересува какво се случва в България. Да сме дейни, да се потвърждаваме - всичко това е тесногръд развой. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР