Това, което се стовари върху Булгаргаз е шокиращо. Така изп.

...
Това, което се стовари върху Булгаргаз е шокиращо. Така изп.
Коментари Харесай

В Гърция били против смяната на шефовете на компанията за газовата връзка


Това, което се стовари върху Булгаргаз е шокиращо. Така изп. шеф на " Булгаргаз " разяснява дейностите на ДАНС и Групово дело Национална полиция, които в петък влязоха на инспекция в газовия снабдител.

Проверките в действителност текат от няколко седмици и ние отговаряме на всички въпроси, които ни слагат от другите институции, сподели в предаването " Лице в лице " изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов.

Той уточни, че откогато през февруари 2015 година сдружението се ръководи от актуалното управление неговите отговорности са намалели от 325 млн. лева и сега такива няма. По отношение на финансовия резултат също се следи позитивно развиване - от загуба в размер на 4,3 млн. лева за 2021 година имаме рекордна облага от над 99 млн. лева

От едно унищожено држество се превърнахме в водач на пазара, сподели още Павлов. Няма компания, на която да е отказано газоподаването. На фона на тази картина сините лампи на службите са пред офисите ни.

Вероятно има някакъв сигнал по който се работи, добави Павлов във връзка с повода за инспекциите.

Интерконекторът с Гърция и доставките на газ от Азербайджан

Павлов разяснява и думите на енергийния министър Александър Николов в отговор на въпрос в границите на парламентарния надзор по отношение на точките за приемане на природния газ от Азербайджан. В петък в писмен отговор на запитване от депутата Ивайло Мирчев Николов уточни, че " Булгаргаз " са имали опция да получават газ от Азербайджан само че подписани в следствие анекси са попречили тази опция.

От своя страна изпълнителният шеф на газовото сдружение съобщи, че в контракта не е планувана друга опция за доставка от с изключение на интерконекторът, който към момента не е построен.


Още през 2017 година когато бях енергиен министър в първото служебно държавно управление на президента (Румен) Радев повдигах тематиката и поискахме да сменим управлението от българска страна в смесената компания Ай Си Джи Би в която 50% дял има и гръцката страна. От представителите не южната ни съседка отхвърлиха тази промяна, сподели още Павлов.

В момента работи краткотрайно съглашение с азербайджанската компания, което изтича на 30 юни и в случай че газовата връзка не е подготвена, ние няма да можем да получаваме газ, само че ще би трябвало да го плащаме.

Изпълнителният шеф на " Булгаргаз " уточни още, че изтеклите данни от контракта с азерската компания е провокирал безпокойствие и те са реагирали " остро " посредством писмо.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР