Това, което се случва в българското здравеопазване, се дължи на

...
Това, което се случва в българското здравеопазване, се дължи на
Коментари Харесай

Проф. Гайдарски: Непрекъснати реформи доведоха здравеопазването до срив

Това, което се случва в българското опазване на здравето, се дължи на непрекъснатите промени и насъбраните задължения.

Това съобщи проф. Радослав Гайдарски, член на ИБ на Народно събрание на Българска социалистическа партия, на среща-разговор на тематика „ Здравни аспекти и проблеми на бюджет 2018 ” в Ловеч. По думите му големите задължения се дължат главно на незадоволително пари за клинични пътеки.

Той акцентира, че не може в България една пътека да коства 3- 4 хиляди лева, а в западните страни да костват 60-70 хиляди евро. „ Откакто са основани пътеките, до момента те с дребни изключения са повишили цената си с до 30 %. Една болница с толкоз малко пари не може да съществува, безапелационен бе Гайдарски.

Професорът уточни като втора причина за положението на българското опазване на здравето измененията, направени по време на ръководството на кабинета „ Борисов 2 “. По думите му те са дали опция на държавните лечебни заведения - всяка болница и всеки шеф, да прави публични търгове за закупуване на медикаменти и съоръжение по свое решение. „ Едни и същи медикаменти и апарати са закупувани с фрапантна разлика в цените “, изясни той.

Проф. Радослав Гайдарски уточни като причина за изключителния срив в българското опазване на здравето и безобразния метод на промяна на шефовете на държавните и общинските лечебни заведения. Като образци той уточни промяната на шефове на печеливши лечебни заведения като „ Св. Иван Рилски “. За сметка на това, по думите му, отпред на губещи лечебни заведения са назначавани шефове по политическа или другарска линия. „ Това докара до струпване на големи задължения на лечебните заведения и те от своя страна - до настоящето трагично положение на българското опазване на здравето “, съобщи Гайдарски. 

По време на срещата бяха наранени и проблемите за електронното опазване на здравето, за справедливото систематизиране на парите, а освен за огромните градове. Беше обиден и казусът, че сред новата COOL systems и лечебните заведения няма задоволителна подвижност. „ Няма връзка сред тези, които слагат диагнозата, и лекуващите лекари ”, обявиха експерти.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР