Това, което се случи с процедурата по отстраняването на главния

...
Това, което се случи с процедурата по отстраняването на главния
Коментари Харесай

Васил Пандов: Гешев беше превърнал прокуратурата в средство за намеса в политиката

Това, което се случи с процедурата по отстраняването на основния прокурор беше един развой, който стартира от дълго време и това не беше първата такава процедура, защото преди повече от година имаше сходна, която не доближи до такова развиване. Това беше предстоящо и за гражданското общество, и за наблюдаващите, които са експерти в региона на правораздаването, защото имаше през годините доста мотиви основният прокурор да бъде освободен. Това разяснява в студиото на Българска национална телевизия Васил Пандов – народен представител от ПГ на " Продължаваме Промяната – Демократична България ".

" В този миг, в който той показва своето интензивно присъединяване в политиката, в този миг той беше отхвърлен. Много хора разясняват, че съответния мотив е неговото изявление за измитането на " политическия отпадък " не е задоволително като съображение. Мисля, че съчетано с интензивността на прокуратурата от последните дни това, което виждаме в действителност основния прокурор, който направлява нейните дейности и по Конституция той упражнява директно контрол върху всеки един прокурор, е сложил прокуратурата в едно състояние на средство за интервенция в политиката, и това е задоволително съображение да бъде освободен, защото прокуратурата не подсигурява своята безпристрастност и своята самостоятелност ", уточни Пандов.

Той не счита, че изпълнителната, законодателната и правосъдната власт би трябвало да се преплитат, защото по Конституция има разделяне на управляващите.

По отношение на конституционната промяна в региона на правосъдната власт, която би трябвало да подсигурява точно тази липса на връзка или въздействие на прокуратурата в политическия живот или противоположното, Пандов разясни, че в случай че ако има такова едно обединение, то тогава не може да се приказва за правова страна и за сигурност на всеки един жител.

" Вярвам и мощно се надявам, че в този момент правосъдната промяна няма да се изчерпа. Вчера имаше доста мнения, че фактически този сега подтик за правосъдна промяна да не бъде занимателен. Гаранции има дотолкоз, доколкото част от участниците в този развой, а точно нашата ПГ, ние ще бъдем този поръчител и ще държим да продължи правосъдната промяна по метода, по който стартира. Вярваме, че и сътрудниците от другите парламентарни групи осъзнават своята отговорност и няма да слагат промяната в позиция да наподобява конюнктурна ", разясни Васил Пандов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР