Това, което прави Панама, е Панамският канал. Суец е най-големият

...
Това, което прави Панама, е Панамският канал. Суец е най-големият
Коментари Харесай

Спорният канал на Истанбул, който ще замести Босфора

" Това, което прави Панама, е Панамският канал. Суец е най-големият източник на доходи за Египет. Откриването на нов канал, успореден на Босфора, е моята фантазия. По Божията воля Канал Истанбул ще бъде още еднa глътка пресен въздух за нашия град ".

Тези думи на турския президент Реджеп Тайип Ердоган акцентират смисъла на евентуално най-амбициозния му мегапроект - построяването на нов плавателен канал покрай мегаполиса Истанбул, който да свърже Черно с Мраморно и Средиземно море.

Замисляна за пръв път от султан Сюлейман Великолепни през 16 век, концепцията за новия морски път е фантазия на редица османски владетели и модерни турски държавници, само че без да се стигне до нищо съответно.

Ердоган я възражда, придавайки й напълно съответни измерения. Новият морски път ще бъде дълъг 45 км, бездънен 25 м, а ширината му ще е сред 250 м и 1000 м. Той ще стартира от лагуната на Кючукчекмедже на Мраморно море през язовира Сазлъдере до езерото Дурусу и черноморския бряг. Почвата, изкопана за канала, ще се употребява за основаването на 3 изкуствени острова в Мраморно море.

Задачата на Канал Истанбул е съществено да облекчи възходящия трафик през Босфора - един от най-натоварените морски пътища в света, през който са минали над 50 000 плавателни съда през 2017 година Корабите постоянно би трябвало да чакат с дни, преди да влязат в протока.

" Ще сложим завършек на тежкото задължение на трафика през Босфора. Нашата цел е сред 130 и 160 кораба (на ден, б.р.) да минават през Канал Истанбул ", споделя Ердоган по време на представянето на плана през 2011 година

Но водният път има и друга, не по-малко значима задача: да понижи риска, създаван от кораби, пренасящи рискови товари (най-вече петролни и газови танкери) през Босфора.

Каналът ще бъде задоволително необятен и бездънен, с цел да минават супертанкери, огромни контейнеровози и даже подводници. В построяването му ще бъдат ангажирани 5000 души, а завършването му ще сътвори още 1000 работни места. Цената на грандиозното оборудване ще е сред 16 и 20 милиарда $.

Новият морски път е най-големият строителен план в историята на модерна Турция. С прокопаването му западната част на Истанбул ще се трансформира в остров сред Европа и Азия. " Истанбул ще стане град, през който минават 2 морета. Град с два полуострова и остров ", гордо декларира турският президент.

При Черно море ще бъде построено контейнерно пристанище и бърза връзка с новото голямо летище на Истанбул, както и нова автомагистрала, трансформирайки региона във значим център за транспорт на товари сред Европа и Азия.

За разлика от Босфора, прекосяването през новия морски път ще бъде платено. " Ще печели пари, а корабите ще го употребяват. Те ще заплащат такси, с цел да го употребяват ", уверен е Мехмет Акарджа, началник на турската генерална дирекция за пресата и информация и консултант на президента.

Над канала ще минават 10 моста, автомагистрали и високоскоростни жп линии, a регионът към него ще се урбанизира. Около водния път ще се появи нова градска зона с пристанища, логистични центрове, големи зелени площи, първокласни жилищни и търговски парцели.

" С урбанистичните планове, които ще бъдат осъществени по протежението на канала, целим да създадем по-добри и по-модерни условия на живот за нашите жители ", твърди тypcĸият миниcтъp нa тpaнcпopтa и мopeплaвaнeтo Axмeт Apcлaн.

Ердоган е припрян да стартира действителното осъществяване на най-грандиозния му план, който би трябвало да бъде приключен до 2023 година за 100-годишния празник на турската република. " Канал Истанбул се забави прекалено много. Ще проведем тръжна процедура за него през 2019 година и ще стартираме процеса ", съобщи президентът по време на партийна среща в Анкара.

Но не всички са толкоз въодушевени. Природозащитници, геолози и урбанисти предизвестяват, че каналът заплашва екологичния баланс сред Черно и Мраморно море, може да има тежки последствия за почвите, локалната флора и фауна и заплашва водоснабдяването на Истанбул. Еколозите настояват, че морският път ще навреди на екосистемата дотолкоз, че мегаполисът може да стане ненаселен.

Икономическата жизненост на плана също е под въпрос. Строителството му идва в комплициран интервал за Турция, когато фирмите са съществено задлъжнели, инфлацията е висока, а турската лира е надалеч от най-хубавата си форма. Икономисти предизвестяват, че страната е в интервал на " мъчителна криза ".

Водният път и околната инфраструктура ще се финансират посредством държавни средства, публично-частни партньорства и концесионни контракти. Мнозина се питат дали Турция може да си разреши сходен план и дали той действително ще се реализира. " Канал Истанбул няма никакъв смисъл и ще бъде невероятно да се финансира ", твърди Рефет Гуркайнак, професор по стопанска система в Университета Билкент в Анкара.

Турските управляващи са сигурни, че през водния път ще минават задоволително кораби, с цел да бъде печеливш, очаквайки да генерира доходи от 8 милиарда $ годишно. Но за какво корабните компании да заплащат, щом могат да минат гратис през Босфора, който е единствено на 30-тина километра?

" За разлика от Египет и Панама, Турция към този момент има натурален морски път, тъй че за какво да се харчат милиарди долари за такава фикция? ", написа Серкан Демирташ в Hurriyet Daily News. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР