Това, което ние правим, е да настояваме за отговорност на

...
Това, което ние правим, е да настояваме за отговорност на
Коментари Харесай

Йорданова: Няма война с прокуратурата, има правова държава

„ Това, което ние вършим, е да настояваме за отговорност на основния прокурор. Това не е война, това е правова страна “, съобщи министърът на правораздаването Надежда Йорданова пред.  „ Що се отнася до прокуратурата като институция, в границите на пълномощията си ние си взаимодействаме с прокуратурата “, посочи тя.  

„ След решението на Конституционния съд Висш съдебен съвет би трябвало да гледа по същество представеното предложение за предварителното освобождение на Иван Гешев ”, сподели още министърът на правораздаването.

Според Йорданова прави усещане по какъв начин посредством процедурни правила с условия за допустимост висшите магистрати се пробват да откажат разглеждането на част от събитията, посочени в настояването за премахване и „ тази линия на държание е напълно явна “.

Всеки опит да се омаловажи провеждането на сходна процедура за търсене на отговорност на основния прокурор не би трябвало да бъде одобряван, счита тя. Относно изгодата само че процедурата, която ще се развие в сегашния състав на Висшия правосъден съвет, правосъдният министър уточни: „ Ползата за обществото е това, че за следващ път ще бъдат осветлени другите зависимости. С този спор ще станат видни избрани дефицити на хората, които сега са във Висш съдебен съвет. Една от директните позитивни последствия на тази процедура е в идващия Висш съдебен съвет да имаме хора с висок професионализъм, гръбнак и висок морал ”.

Липсват данни за страната ни каква част от досъдебните производства се развиват над 6 години, посочи Надежда Йорданова, като се базира на европейска статистика. 

„ Не мога да приема обстановката, при която прокуратурата бодро рапортува по какъв начин организира своите досъдебни производства в период и доста комфортно си икономисва какъв брой пъти удължава сроковете по тези досъдебни производства, с цел да бъде всичко развивано в период ”, сподели тя.

„ Много постоянно ограниченията за неотклонение, да вземем за пример домашният арест или други форми на ограничения за неотклонение, като че ли се употребяват като принуда. Тоест много е значимо някой да бъде ударен, задържан и по-малко значимо е какъв брой бързо ще бъде разследвано съответното закононарушение и импортиран обвинителният акт в съда “, разяснява Йорданова.  

Запитана има ли нарушавания от страна на Министерство на вътрешните работи при арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова, тя означи, че от правна позиция Министерство на вътрешните работи има пълномощия да работи при условия на необходимост, но дали са били налице такива условия, ще се произнесе съдът.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР