„Това, което не можахме да видим в конкретната процедура е

...
„Това, което не можахме да видим в конкретната процедура е
Коментари Харесай

Финансистът Димитър Чобанов: Централната банка трябва да е независима от управляващото мнозинство

„ Това, което не можахме да забележим в съответната процедура е един претендент, който да е консенсусен за всички партии. Трябваше да се търси поддръжка и от опозиционните партии, тъй като тук става въпрос за една от най-важните институции в България. Това е институцията, която е виновна за надзор върху платежните системи, банковия надзор, стабилността на цените ", сподели в изявление за БГНЕС финансистът Димитър Чобанов по отношение на идния избор за шеф на Българска народна банка.

„ Тук не става въпрос за елементарен конкурс. Самата служба е политическа. Това е едно политическо решение, само че то би трябвало да бъде поето със съответната отговорност, тъй като централната банка би трябвало да бъде самостоятелна от ръководещото болшинство. Имаме доста образци по света, които демонстрират, че резултатите от една незадоволително самостоятелна централна банка са ориентирани към неустойчивост в стопанската система, висока инфлация, понижаване на капиталовата интензивност ", уточни Чобанов. Централната банка би трябвало да гледа нещата по-дългосрочно, да има потенциал, да планува какво се случва с локалната стопанска система, както и да реагира изпреварващо, с цел да не се позволяват шокове, които биха блъснали стопанската система по отрицателен метод ", твърди експертът.

Управлението на централната банка не става единствено от един човек, а от директорски съвет.

„ Централната банка се ръководи от директорски съвет. Личността на шефа е значима, само че не по-малко значима е личността на останалите хора в управителния съвет. Сега дружно с избор на шеф ще бъдат определени и още двама души, които да станат част от оперативния съвет и то тези, които са в оперативното ръководство ", сподели Чобанов.

Законът за Българска народна банка е явен и лимитира опциите за корист с власт.

„ Законът за Българска народна банка и законът, който урежда банковите регулации са написани ясно и регламентират какви са пълномощията на шефа на Българска народна банка и управителния съвет. Няма основни опасности за корист с власт. Важно при една такава обстановка е да се разграничи имиджът, който има институцията, надлежно по какъв метод е проведена работата в нея и какво е настоящото управление в банката. Това, което видяхме в предишното е, че самата институция има добър имидж поради валутния ръб, само че при упражняването на банков контрол бяха позволени съществени неточности ", добави още той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР