Това, което имаме в момента като заболеваемост, е най-високото от

...
Това, което имаме в момента като заболеваемост, е най-високото от
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: В момента сме в пика на ковид вълната

Това, което имаме сега като заболеваемост, е най-високото от вълната от коронавирус този сезон, няма да има по-сериозни обстановки. Това разгласи основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев тази заран пред Нова тв.

Вълната на коронавирус протича много по-леко, разяснява той. И позволи, че има значително хора, които имат лека клиника, само че не търсят персоналния доктор, не са се изследвали и са измежду обществото. По този мотив заключи, че броя карантинирани няма риск да повлияе на изборите. А при явно слабата интензивност на хората няма риск и от болести в изборните секции.

Хората даже с леки признаци да пазят близките, при излизане да носят маска, прикани той.

Към 5000 са карантинираните, динамична обаче е цифрата, за околните им контактни не е доста ясно, обясни доктор Кунчев. Карантината може да отпадне, уверен е здравният контрольор на България. Забавило се поради ваканцията на депутатите, другояче здравното министерство е внесло при започване на предишния месец такова писмо в Народното събрание.

3-4, до 5 пъти повече от публично регистираните са заболелите от коронавирус дневно у нас, разяснява още доктор Кунчев по тематиката. Но не намира това за тревожно – по този начин е с всяко респираторно заболяване, доста хора го карат на крайник. Няма да стигнем до картината от месеците на пандемията.

Стигнахме плато, няма нов напредък, евентуално за тази година това ще е вълната на коронавирус. И чакаме грипа, разгласи доцентът.

Лошото при грипа по принцип е, че всяка година наложително идва и напъните там са да пазим хората в по-голям риск – възрастни, с под напрежение имунитет, деца, подсети той.

Има малко забавяне тази година евентуално поради конкуренцията с коронавирус – тази зараза задържа идването на грипа, допусна доктор Кунчев. Обикновено по това време на годината към този момент имаме доказани единични проби. Той и останалите специалисти чакат първите случаи при започване на декември, вълната – през 4-5-ата седмица от новата година, т.е. при започване на февруари или в края на януари.

Да се оплакваме, е народен спорт, аз по никакъв начин не го одобрявам. Подценяваме това, което имаме, счита доцент Ангел Кунчев в подтекста на днешния втори тур на изборите. Категоричен е, че ще гласоподава, както прави постоянно. И не съжалява, че неговият наследник, също доктор, е останал в България.

Разбира се, че имаме проблеми в здравепазаването, само че от ден на ден младежи остават тук и желаят да са потребни с специалността си и да станат положителни лекари, опитмист е той.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР