Това каза в предаването проф. Дилян Николчев - богословът и

...
Това каза в предаването проф. Дилян Николчев - богословът и
Коментари Харесай

Проф. Дилян Николчев: Архимандрит Васиан и  беларуските свещеници са били агенти за влияние чрез изповеданието

Това сподели в предаването проф. Дилян Николчев - богословът и учител в Софийския университет. 

Той изясни, че вероизповеданието като държание и като мисъл в Република България е безусловно и ненакърнимо. 

“Има два случая обаче в от Закона за вероизповеданията, които изключват тази абсолютност и ненакърнимост. Това е, тогава, когато се нарушават националните ползи и когато религията, вероизповеданията се употребяват за политически цели ”, разясни проф. Николчев. 

" Във всяка една агентурна работа има няколко категории, които не са публични, като да вземем за пример по този начин наречените доброволни заявители, т.е. те непринудено дават информация, тъй като са приели тази идеология или по една или друга причина са в такава роля. Когато приказваме за публицисти, има такива отдели в службите, които приказват точно по тази причина, за дезинформация, за комплициране на съперника. Обикновено там към този момент се вербуват и публицисти ".

" Преди няколко години разработвах една тематика благодарение на разкритите архиви на Държавна сигурност, става въпрос за интервенциите в края на 60-те и 70-те години за подпалването на Вселенската патриаршия в Цариград и това, което доста мощно ми направи усещане е, че има синхрон сред обособените ръководства, обособените отдели на Държавна сигурност за дезинформация, агитация, за въздействия и така нататък, като на напред във времето излиза една секция, назовава се “седем ”, която приготвя това остро мероприятие за подпалването постройката на Вселенската патриаршия. Междувременно протичат и успоредни мероприятия за подпалване на семинарията на остров Халки и така нататък, добави проф. Николчев ".

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР