Това каза пред Нова нюз Мартин Димитров, председател на парламентарната

...
Това каза пред Нова нюз Мартин Димитров, председател на парламентарната
Коментари Харесай

Димитров: КЕВР не създава енергийната политика. Политиците за всичко използват и обвиняват регулатора

Това сподели пред Нова нюз Мартин Димитров, ръководител на парламентарната комисия по стопански политики и нововъведения.

Той сложи и въпроса за данъчно-акцизните хранилища и достъпа до тях. " От години слагаме този въпрос. Ако достъпът е по-благоприятен, в случай че се облекчат методите за основаване на такима хранилища, има повече конкуренция, това ще смъкна цените ", акцентира Димитров.

" Ако искаш да внасяш горива, би трябвало да ги съхраняваш в данъчно-акцизен склад, в случай че нямаш достъп и това е скъпо, се оскъпява всичко. Данъчно-акцизните са с няколко притежателя. Ако съхраняването е скъпо, целият развой се оскъпява. Решението е да е по-достъпно да се основават такива хранилища. Друго решение - страната има лични хранилища, в които има свободни пространства. Те могат да се употребяват против възнаграждение. Ще се получи конкуренция, което ще намали цените ", обясни икономистът.

Според него на България са нужни нови регулатори, които настина да ревизират и настина да глобяват, както това се случва в Румъния и са били разкрити картели.

" Нужни са работещи регулатори в нашата страна. Важния регулатор е Комисия за защита на конкуренцията, изрично не съм удовлетворен от тях, за промяна са ", съобщи Мартин Димитров.

" Надвам се в този момент с новото държавно управление да е друго, това ще е тест за настоящето ръководство - основаване на ефикасни регулатори. На новите хора в КЕВР би трябвало да се даде късмет да си свършат работата съзнателно ", означи той.

" КЕВР не основава енергийната политика, те имат административна активност, значимо е да знаем кой каква работа може да свърши. Политиците за всичко употребяват и упрекват КЕВР, само че те би трябвало да упражняват надзор, това може да се прпомени при тях в позитивна тенденция ", добави Димитров.

За него КЕВР би трябвало да ревизира газовия пазар и газовата борса, а резултатите от нея да бъдат обществено повестени.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР