Това каза по БТВ икономическият министър Кирил Петков. Смяната на

...
Това каза по БТВ икономическият министър Кирил Петков. Смяната на
Коментари Харесай

Кирил Петков: Поканих на среща 8-те големи клиенти на ББР. Две от фирмите приеха

Това сподели по БТВ икономическият министър Кирил Петков. Смяната на Надзорния съвет на ББР беше по-сложна. От през днешния ден в 2 часа разписах заповед за освобождение на двамата члена на Народно събрание. Като принципал имам право да ги уволня когато и да е.

Трябваше да реша дали желая утвърждение от Българска народна банка или просто да отвръщам през днешния ден и да спра риска за обществените средства. Нещата, които ме тормозиха не са единствено тези 8 компании, които са получили заем. Те може да са си положителни, само че някои от фирмите са притеснителни освен с размера на заема, само че и с част от тяхната история. Топ 20-те клиента на банката покриват 1, 7 млрд на банката. 90 % от парите за дребни и междинни предприятия са изразходвани за 20 клиента. Затова не можех да поема риска още 100 милиона да бъдат дадени, до момента в който изчакваме Българска народна банка.

Имаме контрол, който освен се е подписвал за тези заеми. Чухме,че Надзора и ръководството не са си говорили. Не можех да допускам, че моите средства и тези на хората са влизали като капитал в банката и в 20 компании са отишли 1, 7 млрд лв..

Вчера ги извиках на среща членовете на Надзорния съвет, беше ми отказано. За мен не е значимо да сменим хората, а да покажем нов способ по какъв начин се прави това. Исках тези хора да си кажат гледната точка. Новите ми акционери са българските жители. Когато получих три реда отвод, взех решение, че всеки ден е загуба за обществените средства. Внасям нов правилник на ББР, да не може да дава повече от 5 млн. лева Всички би трябвало да следим това. Нямам нищо срещу 100 млн. заеми, само че те би трябвало да се дават от търговски банки.

В момента имаме добре развъртян банков пазар. Не съм съумял да видя никакви кредитни досиета. От през вчерашния ден се прави одит на банката. Тази банка - нейното предопределение е да направи икономическа политика там, където ТБ не смеят да дадат пари. Глупост е да даваме обществени средства на банка, която да се конкурира с ТБ. Едни хора с опит в АП би трябвало да решат дали е вярно да се даде на някой 100 млн. Лимитът от 5 млн. ще даде опция да се понижи апетита към огромните заеми.

Тази банка би трябвало да спонсорира българския „ Скайп “.

„ Булгартабак “ в историята си е имал миноритарен дял Делян Пеевски. Той е бил по едно време съучастник. Техномаркет е била част от групата на „ Булгартабак “. Нямам достъп до кредитните досиета. От през вчерашния ден има одитен комитет, който може да се запознае с тях. Другата компания, самият човек сподели пред камерите, че е юрист на Румен Гайтански. Не желая да мятам документи,писма Искам да се срещна с тези хора.

Искам да схвана за какво има чадъров хординг-Държана консолидационна компания. Същите инспекции се вършат там като тези в ББР. За мен е значимо и българската агения за обезпечаване. Дали има застраховки за дребните предприятия, или сме давали нецелесъобразно. Имам 60 дни и благодаря на моите чиновници. Държавните служители работят доста. Просто би трябвало да им се дават верните задания.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР