Това каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер във

...
Това каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер във
Коментари Харесай

Лорер: Зеленият преход се оказва не само екологична, а геополитическа и стратегическа цел

Това сподели министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер във видео послание към участниците в интернационалната конференция на Dir.bg и 3E-news Green Transition 2022: " Зелената договорка - нововъведения, вложения и обективен преход ".

" Зеленият преход се оказва геополитическа и стратегическа цел освен за континента, само че и за страната ни. Този преход би трябвало да се случи отмерено - слънчеви панели, акумулатори, водород - целия този набор от софтуерни решения щя бъде включен както у нас по този начин и в Европейски Съюз, с цел да можем оптимално бързо да се освободим от зависимостта от фосилните горива. Наред с новите технологии в напълно нови браншове като ВЕИ и водорода, атомните мощности се оказва, че ще бъдат сътрудник на зелените източниците. Атомните мощности са тези, които могат да обезпечат непрекъснат източник на сила тогава, когато ВЕИ-тата не работят. Така че те са натурален балансьор и обратно на упованията от минали години, Европа към този момент признава атомните централи като един допустим източник на електрическа енергия от екологична позиция ", сподели Лорер.

Министърът на нововъведенията и растежа акцентира, че макар геополитическото напрежение на континента и войната в Украйна, амбициозната цел за понижаване на въглеродните излъчвания на целия континент на половина до 2030 година продължава да бъде на дневен ред.

" За България, а и за цяла Европа зеленият преход е сериозна тематика в наши дни. Преди няколко години Европа се трансформира в първия континент, който осъзна огромната значителност на зеления преход. Европа развя зеления байрак и съобщи ясно, че преходът ще бъде бъдещето на нейната стопанска система. За задачата Европейски Съюз си сложи амбициозна цел - Fit for 55 или понижаване на въглеродните излъчвания на целия континент на половина до 2030 година Тази извънредно амбициозна цел не е намаляла макар геополитическото напрежение на континента и войната в Украйна. Всъщност военните дейности там демонстрираха още един аспект на нашата енергийна политика, който не бе регистриран досега. А точно - казусът с доставките на нефт и газ от трети страни, които основават енергийна неустановеност и оттова икономическа неустановеност за целия континент. Ето за какво зеления преход се оказва освен екологична цел за Европа и България ", сподели Даниел Лорер.

Той изрази упования за съществени нововъведения и вложения в бъдещето на атомната енергетика и в България.

" Възобновяемите източници са към този момент на напълно конкурентни цени, по отношение на фосилните горива. Това, което следва да се случи, е системите за предпазване на сила, които към момента са прекомерно скъпи, да последват тази тенденция и също да стартират да поевтиняват. Това ще се случи, тъй като Европа и България ще стартират да влагат доста съществени суми в основаването освен на възобновими източници, а и на съхранението на силата от тях. Със основаването на системите предпазване и мощности за произвеждане в България цената им естествено ще се намали ", сподели министърът и добави: " Планът за енергийна самостоятелност на нашата страна стана напълно явен в последните дни и ние разбираме, че въвеждането на ВЕИ би трябвало да бъде извънредно интензивно. В Плана за възобновяване и развиване бяха отстранени новите газови генератори на електричество и бяха заместени с широкообхватна стратегия за ВЕИ, акумулатори и евентуално водород ".

По отношение на дребните и междинни предприятия, които са под директна отговорност на Министерството на нововъведенията и растежа, единствено в Плана за възобновяване са планувани над половин милиард вложения в българските дребни и междинни компании, тъй че те да могат да стартират енергийния преход оптимално бързо - възобновимите източници за лично прилагане, технологии за преработване и финансови гаранционни принадлежности за планове за енергийна успеваемости и ВЕИ. Заедно с този половин милиард от ПВУ, ориентиран към зеления преход, са планувани и съществени вложения от самите европрограми, които са още в развой на прецизиране.

" Предвид тези съществени вложения в българската стопанска система, аз съм убеден, че тя ще стане освен по-зелена ами и по-конкурентоспособна. Посланието от Европейска комисия е ясно - бъдещето на всички компании, които желаят да работят на европейския пазар, е напълно зелено ", приключи Даниел Лорер.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР