Това каза журналистът и публицист Владимир Перев, който участва в

...
Това каза журналистът и публицист Владимир Перев, който участва в
Коментари Харесай

Българите от РС Македония: Не приемаме омразата и македонизма, искаме правата си

Това сподели журналистът и журналист Владимир Перев, който взе участие в провеждащата се в президентството среща на президента Румен Радев с представители на организации на българите в РСМ, съобщи кореспондент на БГНЕС.

На „ Дондуков” 2 пристигнаха представители на Политическа партия Граждански либерален съюз (ГДС), на сдруженията „ Културен център „ Иван Михайлов “-Битоля, „ Трибуна “-Прилеп, „ Македонско българско другарство “-Скопие, „ Коридор 8 “-Скопие, „ Интеракция “-Охрид, „ Единство “-Кочани, написа още БГНЕС.

В македонската полиция, войска, държавни служби и университети няма нито един българин. Българите са изолирани, в никакъв случай не са стигали равнище на ръководители. В районен съд Македония има най-малко 10 медии, субсидирани от сръбски партии, това са обстоятелства. Медийната война е страшна, няма българско радио и медия, като се изключи „ Трибуна.мк” на Атанас Величков, сподели още Перев.

От своя страна журналистът Атанас Величков съобщи: Не можем да приемем езика на омразата в държавните медии на районен съд Македония, тази наклонност се следва и от частните. Българите и България се употребяват за нещо подправено. Трябва да се вдигне реномето на България. Трябва да се борим за това с наши медии и да опровержим това, което желаят да показват, че притежанието на български паспорт е смъртен грях, сподели Величков.

Владимир Перев добави, че България не се бори единствено за тях и правата им сега.

Българската политика и дипломация повдигна въпроса в този момент. Времето за нас в никакъв случай не пристигна. България се бори за своята история. Приема ли се македонизмът в този формат, натрапен от Югославия, България тогава ще остане без по-голямата част от своята история, сподели още Перев.

Отношенията в никакъв случай не са били положителни, само че сега връзките ни с Република Северна Македония са най-ясни. 30 години чакам тази среща, съобщи от своя страна Владо Тренески и продължи: Тя ми дава още веднъж вяра, преследван съм и към момента нас българите ни преследват. Бях преследван и по време на демокрацията от 1990 до 2000 година Трябва да излезем от мишите дупки да кажем истината и да се борим за нея с поддръжката на България. Искаме да падне тази изкуствена граница сред България и РСМ, съобщи той.

От своя страна президентът Румен Радев уточни, че е подстрекателство, че с постоянен парламент и държавно управление ще се отпуши участието на районен съд Македония в Европейския съюз.

Не, няма да се отпуши. Докато не бъде решен въпросът с правата на българите, което е европейска полезност. Република Северна Македония не може да стартира договаряния за Европейски Съюз, сподели Радев и продължи:

Това е едно от безапелационните условия, които България е сложила, продължи Радев и бе безапелационен, че истината за репресиите на Удба би трябвало да се знае. Трябва да се знае генезисът на процеса на дебългаризация.

България не води политика против РСМ, ние сме най-приятелските страни, сподели още Радев.

Защо в РСМ към този момент 4 години не сменят текстовете в учебниците, за какво се подтиква омразата против България. Не получавам разумен отговор на тези въпроси от македонските държавници. Как у младежите в РСМ ще се възпитава ненавист, запита Радев и добави, че желанието на страната ни е да интегрира в Европейски Съюз държави-приятели, а не проблеми.

Договорът заседава в исторически разногласия. В тези разногласия не попадат правата на вас живите българи. Това споделям и с европейските водачи. Когато започнах да приказвам за Копенхагенските права и нарушаването на човешките права на българите - това бе разбрано от европейските водачи. Когато вие, които живеете там и казвате, че вашите права са нарушени, тогава това е предизвикателство към този момент пред Европейски Съюз, който би трябвало да отбрани жителите на Европейски Съюз, сподели още Радев.

Ветото, което беше наложено от държавното управление Борисов бе поради боксуването на контракта, само че нашите европейски сътрудници не схващат историческите въпроси. Във фокуса на това несъгласие сте вие българите в РСМ и отбраната на вашите права и прекъсване на езика на омразата. Ще създадем по този начин, че вие българите да се чувствате почтени жители на районен съд Македония, сподели в умозаключение Румен Радев.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР