Това Фридман е на 85 години. Тя е една от

...
Това Фридман е на 85 години. Тя е една от
Коментари Харесай

Бабата, която разказва за дните си в Аушвиц пред милиони потребители

Това Фридман е на 85 години. Тя е една от оживелите от Холокоста евреи и сега е звезда в TikTok с милиони почитатели. Настоящата си популярност главно дължи на 17-годишния си внук Арън Гудман. В фамилната всекидневна в Мористаун, Ню Джърси, той записва и разгласява къси видеоклипове на спомените на баба си за живота й в Аушвиц - нацисткия концентрационен лагер в Полша.

" Помня какъв брой деца бяха отведени в газовата камера. Оцелях неизвестно за какво. Идеята за цялото това наличие е на Арон. През годините на потребление на TikTok разбрах, че той не е единствено за танци или мемета, а в действителност е и метод за разпространяване на хрумвания, послания и просвета. Така че започнах да употребявам TikTok, тъй като видях доста от тези антисемитски и радикални хрумвания, популяризирани в обществените мрежи и по-специално е TikTok, против които желаех да се боря ", споделя за видеата Фридман.

Последователите ѝ могат да задават всевъзможни въпроси по отношение на спомените на Това за живота й в Аушвиц, където тя попада едвам на 5 години. Внукът ѝ споделя, че от септември 2021 година до през днешния ден каналът на баба му има над 75 милиона гледания по целия свят. Момчето разкрива пред Yahoo, че с изненада научава, че има доста хора, които или не са срещали евреи, или в никакъв случай не са чували за Холокоста.

Двамата сигурно оказват огромно въздействие върху общността на TikTok, като печелят милиони гледания на видеоклиповете си и имат близо половин милион почитатели.

" Разбрахме, че да описваме за Холокоста в обществената мрежа е доста добър метод за младежите да научат нещо. За всички тези, които не желаят да четат книгите, които не харесват часовете в учебно заведение, които не харесват метода, по който учителите преподават, които са отегчени от старите способи или такива, които в никакъв случай не са чували за евреите и Холокоста. Защото в TikTok те слушат ", изяснява Фридман.

Едва ли е изненадващо, че доста създатели и издания употребяват актуалните похвати, с цел да образоват младежите, като се има поради, че почти 60% от поколението Z (обикновено родени сред 1997 година и 2012 г.) споделят, че се осведомят главно посредством обществените медии и обществените мрежи. Проучване на Оливър Уайман и News Movement поддържа това изказване, показвайки, че хората от поколението Z не се доверяват и не се ангажират с обичайните новинарски издания толкоз, колкото по-възрастните от тях.

Присъединявайки се към други звезди на TikTok като Лили Еберт, която на 99 години има 2 милиона почитатели в приложението, където също споделя на своите прекарвания в Аушвиц, Това и Арон в действителност дават просветителна услуга на тези, които не знаят доста за зверствата в оня интервал.

Миналата година изследване на ЮНЕСКО - Департамента за световни връзки на Организация на обединените нации - и Световния еврейски конгрес открива, че има доста количество отказване на Холокоста в обществените мрежи, като приложението за известия Telegram е най-големият провинен за това. Половината от всички споменавания на Холокоста отхвърлят или изопачават истината. Арън Гудман употребява своята платформа и платформата на баба си, с цел да се опълчи на сходна антисемитска изразителност. " Ако няма задоволително познание по отношение на вярното и неверното, тогава това може да докара до геноцид или повече ненавист и принуждение против евреите и хората като цяло. "

През януари 1945 година руските войски освобождават печално известния лагер на гибелта Аушвиц в Полша. В този миг там има малко оживели - единствено към 7000 пандизчии са оставени в лагера, когато бойците идват. Тогава на към 6 години, Това Фридман е една от тях. Въпреки че е била напълно малко момиче по това време, тя към момента споделя всеки подробност от събитията във видеоклиповете си, като че ли е било през вчерашния ден. Фридман, която към момента работи като терапевт и обществен служащ, споделя: " Мисля, че наученото от целия този призрачен сън е устойчивостта на човешката природа. Може би сме основани да бъдем издръжливи и можем да живеем още веднъж ".

През септември 2022 година Това Фридман издава книгата The Daughter Of Auschwitz, взаимно с Малкълм Брабант, в която в детайли споделя мъчителните си мемоари от времето в Аушвиц.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР