Това е заглавието на току-що излязлата книга на Анастасия Димитрова

...
Това е заглавието на току-що излязлата книга на Анастасия Димитрова
Коментари Харесай

Анастасия Димитрова - Мозер: Щрихи от един живот в трудно време

Това е заглавието на преди малко излязлата книга на Анастасия Димитрова - Мозер - " Щрихи от един живот в мъчно време ", издадена от издателство " Сиела " и показана във вторник в препълнената зала на Държавна организация " Архиви ". Мястото не е инцидентно - съветник на книгата е доцент Михаил Груев, шеф на организацията и лекар на историческите науки. Книгата е написана от съидейника и сподвижник на Анастасия Мозер - Драголюб Гаджев, публицист на свободна процедура, създател на голям брой книги, сътрудник на радио Voice of Amerika през годините на Студената война.

Анастасия Димитрова - Мозер е щерка на земеделския водач от времето на Царство България и директно след 9 септември 1944 година - доктор Г.М. Димитров. Така " Щрихи от един живот в мъчно време " е документ освен за живота на Анастасия Мозер и за нейния изтъкнат татко, а за три стадия от българската история.

За противодържавна активност - опозиция против включването на България в Тристранния пакт, доктор Г.М. Димитров е бил наказан в Царство България, само че съумява да избяга от пандиза и през Истанбул се озовава и ппебивава в разнообразни страни от Близкия Изток. След 9септември 1944 се завръща в България, само че поради опозиционната активност на Български земеделски народен съюз е застрашен от затвор и с помощта на застъпничеството на Съединени американски щати съумява да напусне страната дружно със брачната половинка си, а децата - Анастасия и брат й - остават тук при родителите на майка й.

Ако доктор Г.М. Димитров бе останал тук, евентуално е щяла да го последва трагичната орис на другия аграрни водач Никола Петков, разясниха на премиерата на книгата остарели членове на Български земеделски народен съюз.

Едва през 60-те години на предишния век Анастасия напуща България и отпътува при родителите си в Съединени американски щати. Там приключва Джорджтаунския университет. След рухването на режима на Живков тя се завръща в България и дружно с други земеделци възвръща Български земеделски народен съюз и става народен представител в три Народни събрания.

Благодарение на единствено на престижа на своя татко, а и поради своята диалогичност и приемливост Анастасия Мозер съумява да респектира и увлече последователите на земеделските хрумвания, написа в своите бележки в края на книгата доцент Михаил Груев. А при разтърсванията в демократичната общественост и Съюз на демократичните сили при започване на 90-те години тя дружно с водача на Демократическата партия Стефан Савов съумяват да основат обединяването Народен къюз (*БЗНС - Демократическа партия). Г-н Савов не обичаше земеделците, само че беше същински и умен благородник и разбираше същината на политическия миг, който постановяваше общи дейности, разяснява Анастасия Мозер пред " Дарик радио " във връзка излизането на книгата.

Анастасия Димитрова - Мозер след напускането на дейната политика живее в Съединени американски щати, само че е пази българското си поданство и си идва постоянно в България. А на името на брачна половинка й е учредена фондация " Д-р Чарлз Мозер ", която отпуска стипендии на студенти отличници от Нов български университет.

" Дневник " ще разгласява фрагмент от книгата " Щихи от един живот ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР