Това е втора част от специалното разследване на Ройтерс за

...
Това е втора част от специалното разследване на Ройтерс за
Коментари Харесай

Войната за кабелите 2: Комисията, която държи Китай далеч от бреговете на САЩ

Това е втора част от специфичното следствие на " Ройтерс " за малко известна борба сред Съединени американски щати и Китай кой да поставя подводните кабели за трафик на данни по света. Първата част е.

Високопоставен изпълнителен шеф на азиатските телекоми напомни среща в средата на 2020 година с върховен посланик на Съединени американски щати и американско аташе по цифрова търговия. Американските чиновници обяснили по какъв начин глобите против китайската HMN Tech биха създали кабела на практика ненужен, като му посочили разпечатана електронна таблица с стопански разбор, показващ тъкмо това.

" Те споделиха, че ще банкрутираме. Това беше безапелационен мотив ", сподели изпълнителният шеф за " Ройтерс ".

Други двама ръководители на азиатски телекоми в консорциума споделиха на " Ройтерс ", че са се срещнали както с китайски, по този начин и с американски дипломати, които са ги призовали да поддържат надлежно HMN Tech и SubCom.

До края на 2020 година няколко членове на консорциума, в това число Bangladesh Submarine Cable Company Limited, индийската Bharti Airtel, Sri Lanka Telecom, френската Orange и Telecom Egypt, споделили на своите сътрудници, че се замислят по отношение на избора на HMN Tech за снабдител, най-много заради боязън от наказания.

 Войната за кабелите 2: Комисията, която държи Китай надалеч от крайбрежията на Съединени американски щати
© Reuters

През февруари 2021 година, когато сътрудниците в консорциума спорят между тях, SubCom и HMN Tech получават късмет от групата да показват " най-хубавата и дефинитивна оферта ". SubCom намалил офертата си до близо 600 милиона $. Но в този момент HMN Tech към този момент предложила да построи кабела за 475 милиона $.

Няколко членове на консорциума, в това число Microsoft, Singapore Telecommunications Limited (SingTel) и Orange, твърдели пред другите участници, че когато рискът от наказания е включен в офертите, SubCom предлага по-добра договорка. Трите държавни китайски компании изразили изрично противоречие.

По време на под напрежение финален видео диалог в края на 2021 година изпълнителният шеф на SingTel, който е бил и ръководител на кабелната комисия, призовал фирмите да гласоподават дефинитивно решение, преди цялата договорка да се провали, споделиха за " Ройтерс " двама души, взели участие в този диалог.

China Telecom и China Mobile заплашил да изоставен плана, отнасяйки със себе си десетки милиони долари вложения. Но по-голямата част от консорциума избрали SubCom и двете китайски държавни компании напуснали. Двама нови вложители - Telekom Malaysia Berhad и PT Telekomunikasi Indonesia International (Telin) - се включили към договорката, а някои от първичните членове нараснали дяловете си, с цел да компенсират дефицита, споделиха източниците.

В допълнение към сполучливата акция за изтласкването на HMT Tech от кабела от Сингапур до Франция, екипи от държавния и комерсиалния отдел на Съединени американски щати и Службата на комерсиалния представител на Съединени американски щати още веднъж се координирали с Белия дом, с цел да употребяват дипломатически напън. Този път това е кабел, свързващ трите тихоокеански островни страни Науру, Федералните щати на Микронезия и Кирибати, съгласно два източника, участващи в тази договорка.

Съединените щати, Австралия и Япония оповестиха през декември 2021 година, че ще финансират взаимно кабел по същия маршрут, прочут като Кабела на Източна Микронезия. В взаимно изказване този месец трите страни споделиха, че са се срещнали на 8 март, с цел да оказват помощ за " напредването " на този кабел, без да дават времева рамка за реализирането му. Задкулисният спор сред Съединени американски щати и Китай за подводни кабели заплашва да раздруса тежко промишлеността за подводни кабели, която постоянно е разчитала на деликатно дипломатическо съдействие, с цел да оцелее, сподели Пол Маккан, основан в Сидни съветник по подводни кабели.

" Никога не съм виждал такова геополитическо въздействие върху подводните кабели през 40-те години, в които съм взел участие в бизнеса ", сподели Маккан пред " Ройтерс ". " Това е невиждано. "

В основата на новата нападателна тактика на Вашингтон е Team Telecom. Това е неофициалното название на междуведомствена комисия, основана посредством президентски декрет на Доналд Тръмп от април 2020 година Мисията: отбрана на телекомуникационните мрежи на Съединени американски щати от шпиони и хакерски атаки. Team Telecom се ръководи от отдела за национална сигурност на Министерството на правораздаването (DOJ). Този отдел се управлява от асистент основния прокурор Матю Олсен. Номиниран на тази позиция от Байдън през май 2021 година, Олсен е работил на поредност от разследващи постове. Той е бил шеф на Националния център за битка с тероризма при някогашния президент Барак Обама от 2011 до 2014 година, а преди този момент - основен консултант на Агенцията за национална сигурност, шпионският център на Съединени американски щати.
 Матю Олсен
© Reuters

Матю Олсен

Докато Държавният департамент и неговите сътрудници помогнаха да се попречи на Китай да получи нови подводни контракти в задгранични места от стратегически интерес за Съединени американски щати, Team Telecom се концентрира върху чисто вътрешен проблем: прекъсване на който и да е кабел да свързва непосредствено територията на Съединени американски щати с континентален Китай или Хонконг заради за терзания по отношение на китайския шпионаж.

 Войната за кабелите 2: Комисията, която държи Китай надалеч от крайбрежията на Съединени американски щати
© Reuters

За тази цел екипът прави рекомендации за лицензиране на кабели към телекомуникационния регулатор на Съединени американски щати, Федералната комисия по връзките (FCC). От 2020 година насам екипът играе значима роля в анулирането на четири кабела, чиито поддръжници желаеха да свържат Съединените щати с Хонконг, сподели в изявление за " Ройтерс " Девин ДеБакър, чиновник на DOJ и старши член на Team Telecom.
Решението на Вашингтон да анулира всяка последна станция в Хонконг за четирите планувани покупко-продажби за подводен кабел прекатурна проектите на Гугъл, Meta и Amazon. Тези софтуерни титани са измежду най-големите вложители в нови кабели през последното десетилетие, до момента в който се стремят да свържат мрежа от центрове за данни в Съединените щати и Азия, които са в основата на техните бързо разрастващи се бизнеси в облачните калкулации, по данни на TeleGeography.
В несполучливо обжалване пред FCC Гугъл и Meta обявиха, че аргументът на Team Telecom, че Китай може да прихване данни по кабела, е " неподкрепен от обстоятелства и умозрителен " и че решението му " не е изказване за някаква действителна съответна угриженост, " съгласно подадена от фирмите информация от 20 август 2020 година, която е налична на интернет страницата на FCC.

Има доказателства, че акцията на Съединени американски щати е забавила придвижването на китайския " валяк " при подводни текабели.

 Подводните кабели, положени от китайската HMN Technologies Co Ltd (в тъмносиньо). Основата през 2008 година, тя е била благосъстоятелност на Huawei Technologies.
© Reuters

Подводните кабели, положени от китайската HMN Technologies Co Ltd (в тъмносиньо). Основата през 2008 година, тя е била благосъстоятелност на Huawei Technologies.

HMN Tech построи 18% от подводните кабели, пуснати онлайн през последните четири години, само че китайската компания би трябвало да постави в този момент единствено 7% от кабелите, които сега се създават в международен мащаб, съгласно TeleGeography. Тези данни се основават на общата дължина на положените кабели, а не на броя на плановете. В ответна маневра Китай е сложил обсада на кабел, в който Meta е вложител, съгласно двама кабелни консултанти, осведомени директно с плана.

Този кабел, прочут като кабел Югоизточна Азия-Япония 2, беше плануван да премине от Сингапур през Югоизточна Азия и след Хонконг и континентален Китай да продължи към Южна Корея и Япония. Китай забави издаването на лиценз за прекосяване на кабела през Южнокитайско море, базирайки се на опасения за " капацитета " на производителя на кабела - японската NEC - да сложи шпионско съоръжение на линията, споделиха консултантите.

През последните години държавното управление на Съединени американски щати блокира американски компании да употребяват телекомуникационно съоръжение от китайски, което Вашингтон счита за опасност за националната сигурност, и забрани на няколко китайски държавни телеком компании да работят на територията на Съединени американски щати.

Сред тях е China Telecom, която преди този момент получи позволение да дава услуги в Съединените щати. FCC анулира това позволение през 2021 година, заявявайки, че американското звено на China Telecom " е обект на употреба, въздействие и надзор от китайското държавно управление ". Агенцията цитира образци за това, че компанията употребява достъпа си до мрежите на Съединени американски щати, с цел да пренасочи интернационалния трафик назад към китайските сървъри.

China Telecom не съумя да убеди американски съд да анулира това решение. Миналата година китайското посолство във Вашингтон съобщи, че FCC е " злоупотребил с държавната власт и е атакувал злонамерено китайските телекомуникационни оператори " без никакво фактическо съображение.

DeBacker от Team Telecom сподели, че Китай употребява сходни тактики за подводни кабели, като отхвърли да даде съответни образци.

" Рискът е действителен ", сподели Дебакър. " Това се е случвало в предишното и това, което се опитваме да създадем, е да предотвратим това да се материализира в бъдеще. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР