Това е ужасяващо оръжие: ядрена крилата ракета, която може да

...
Това е ужасяващо оръжие: ядрена крилата ракета, която може да
Коментари Харесай

US радио: Провал за ракетата с ядрен двигател на Путин, паднала е в морето след 2-3 минути полет

Това е ужасяващо оръжие: нуклеарна крилата ракета, която може да доближи до всяка точка на планетата, вероятно бълвайки радиоактивност по пътя си. През март съветският президент Владимир Путин разгласи, че страната му сполучливо е тествала тъкмо такава ракета.

Ала нови сателитни изображения от забутан съветски изпитателен полигон демонстрират, че ракетата може да не работи толкоз добре, колкото настояват съветските управляващи, се показва в информация на публичното радио на Съединени американски щати (NPR), написа Блиц.

Изображенията, които са били предоставени на медията от университетски откриватели, демонстрират кораби, изнасящи съоръжение от полигона, където ракетата е била тествана на далечен архипелаг в Арктика. Между юли и август сини корабни контейнери и структури са изчезнали, което значи, че изпитанията са били спрени, най-малко към този момент.

" Русия наподобява затваря магазина ", акцентира Джефри Люис, специалист по контрола на оръжията в Института за интернационалните проучвания Мидълбъри в Монтерей, щата Калифорния, който е водещ създател на новия разбор. " Това ми демонстрира, че програмата може да изпитва някои проблеми с създаването ", добавя специалистът.

Люис съобщи, че спътниците също по този начин са засекли няколко кораба, разтакаващи се във водите северно от полигона в края на юли и началото на август. Това би могло да е опит на руснаците да възстановят останките от изпитателна ракета, която се е разрушила след къс полет в края на 2017 година

Както Съединени американски щати, по този начин и Русия разполагат с ракети с нуклеарни бойни глави от десетилетия насам, но ракета с нуклеарно гориво е нещо друго. Такава ракета ще лети, употребявайки дребен нуклеарен реактор.
" По създание тя има неограничен обхват, тъй като ще лети, до момента в който реакторът работи ", показва Джефри Люис.

Ала задвижваната с нуклеарно гориво ракета също по този начин има повече проблеми. Съединени американски щати за малко са разглеждали концепцията през 1950-те и 1960-те години. Но прототипът на мотора произвеждал отходни газове, които са мощно радиоактивни.

" Тя разпръскваше смъртоносни количества радиоактивност от самото начало ", прецизира специалистът. В края на краищата Съединени американски щати са решили, че това е " налудничава концепция ".

" Руснаците явно са решили, че това не е налудничава концепция ", добави Люис.

Задвижваната с нуклеарно гориво ракета на Русия беше разкрита на света през март по време на годишното послание на Путин пред съветския парламент. Путин се похвали, че ракетата имала " безграничен обхват " и не можела да бъде прихваната от американските противоракетни системи. Графика, показана по време на речта му, изобразяваше новата ракета, летяща на юг над Атлантическия океан, към южната част на Южна Америка, а по-късно се обръща на север в Тихия океан и удря цел на Хавайските острови, които са притежание на Съединени американски щати.

Путин също по този начин увери, че ракетата е имала сполучливо тестване в края на 2017 година Американските специфични служби бързо оспориха това изказване. Според Пентагона след тестване през ноември ракетата е летяла единствено няколко минути преди да се разбие в морето. Няколко други тествания също са приключили с крах.

Русия е тествала ракетата на своя остарял изпитателен полигон за нуклеарни оръжия - верига от пустеещи острови, известни като Новая Земля. През по-голяма част от годината те са покрити с лед.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР