Това е удар по надеждите, че е настъпил повратен момент

...
Това е удар по надеждите, че е настъпил повратен момент
Коментари Харесай

Силният растеж на Китай тласка парниковите емисии до рекорден ръст

Това е удар по очакванията, че е настъпил преломен миг в битката с климатичните промени

Още по тематиката
Природните бедствия ще костват на застрахователите 95 милиарда $ за тази година

2017 година е измежду трите най-топли години, откогато се води статистика
7 ное 2017
Енергийни компании приканиха Европейски Съюз за по-строги климатични ограничения

В обща декларация те упорстват Брюксел да предприеме ограничения за по-бърз напредък на зелената сила
7 ное 2017 Китай евентуално ще означи скок от 3.5% в излъчванията през 2017 година По-силният стопански напредък на Китай тласка световните излъчвания на парникови газове до рекорден растеж през 2017 година, откакто не се бяха повишавали от три години. Това е удар по очакванията, че е настъпил преломен миг в битката с климатичните промени, написа Financial Times.

Доклад на Global Carbon Project предвижда, че излъчванията на въглероден диоксид от изкопаемите горива и промишленостите ще се повишат с 2% тази година. Това нарастване се дължи значително на Китай и на разрастващите се страни и демонстрира отдалечаване от курса, заложен от парижкото климатично съглашение. Според него страните би трябвало да лимитират повишението на световните температури до 2 градуса по Целзий по отношение на прединдустриалните равнища. Учените обаче предизвестяват, че съкращаването на излъчванията, дадено от обособените страни, не е задоволително, с цел да подсигурява тази цел.

Далеч от парижките цели

" Емисиите следват това, което са дали обещание страните. Но това, което са дали обещание страните, не се приближава до осъществяването на парижките цели ", споделя Глен Питърс, съавтор на отчета.

Тазгодишното повишаване е изключително обезпокоително, защото следва три години на съвсем никакъв растеж на излъчванията, макар че международната стопанска система нараства с непрекъснат ритъм. Миналата година излъчванията не се покачиха въпреки и световната стопанска система да означи растеж от 3.2%. Едно от обясненията е, че китайското икономическо закъснение в средата на това десетилетие е било по-ясно изразено спрямо формалните данни.

Докладът твърди, че " светът към момента не е достигнал пика на излъчванията ". Според него изпусканият въглероден диоксид е намалял в 22 страни, които " създават " 20% от световните излъчвания, само че се е нараснал в 101 страни, на които се пада 50% от замърсяването. Китай евентуално ще означи скок от 3.5% в излъчванията през 2017 година, а той играе жизненоважна роля в превръщане на световната наклонност.

Емисиите в Китай започнаха да се подвигат още веднъж тази година, откакто възобновяване на цените въглищата и стоманата предходната година докара до по-общо икономическо възкръсване. Настоящото повишаване на китайските излъчвания удостоверява тезата, че публично непризнатото икономическо закъснение е довело до застой на изпускания въглероден диоксид както в страната, по този начин и в света.

Наличие на подозрения

Климатични специалисти приветстваха застоя в излъчванията, акцентирайки, че китайските задължения към парижкото съглашение са солидни. Според Financial Times обаче близката корелация сред китайските излъчвания и икономическата активност в Северен Китай слага под подозрение изказванията, че едно властническо държавно управление може просто да предприеме курс към усъвършенстване без външен контрол или структурни промени, които да понижат тласъците да се замърсява.

С увеличението на излъчванията Пекин поде инспекции и наказания на замърсяващите заводи в Северен Китай. Но също по този начин се съобрази с ползите на своята мощна въглищна промишленост, като разреши съществуването на централи за газификация на въглища.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР