„Това е трик да се разбие мнозинството и опит за

...
„Това е трик да се разбие мнозинството и опит за
Коментари Харесай

Андрей Райчев: С отлагането на мажоритарния вот ИТН заобиколиха капан

„ Това е трик да се разбие болшинството и опит за замяна на разправията, която сега не е за мажоритарните избори и Трифонов това споделя – ние ще се явяваме на тези избори, когато народът направи постоянен парламент. Този парламент не е постоянен. Те приказват за това, че или в този момент през юли ще вършим избори, или наесен ".

" Има един фактор, който те не са планували - никой не предвиждаше Движение за права и свободи да гласоподава за тях. Представете си, че в действителност има два врага – ГЕРБ и Движение за права и свободи. Движение за права и свободи се прилепи за тях и им оказва помощ, само че това не е поискана помощ, а просто в действителност оказана. Мнозинство към този момент има, само че то е безусловно ненадейно – от четирите дребни партии, като третата не е нито поканена, нито уговорена, нито имат някакви срещи, импровизира се в зала, само че болшинство има. 120 плюс, което прави политическата обстановка в страната друга - трите водачи на протестърските партии ще осъзнаят, че имат доста повече мощ с помощта на поддръжката на Движение за права и свободи, в сравнение с са си мислили. Мисля, че това другата седмица ще даде нова политическа обстановка в страната “, добави социологът.

" Съвсем обикновено е по-малките политически обединения да не желаят мажоритарни избори, защото представете си какъв резултат биха имали „ Демократична България “ или „ Мутри вън “. Мажоритарните избори ужасно кривят резултата и то в изгода или на първите две политически партии, или просто на първата. А в този момент ето, пропорционалните дават шанса да имаме един шестпартиен парламент ", сподели от своя страна Петър Курумбашев.

По думите му Народното събрание като цяло е приветлив, тъй като има 6 доста разнообразни партии, диша се по-спокойно, и за първи път от доста години нямаме доминиран парламент от една партия.

" Бяхме привикнали някак си с еднопартийни парламенти. Сега няма такава безапелационна водеща партия – явно ГЕРБ е най-голямата, само че в изолираност, втората – явно има самодейността, само че тя няма задоволително депутати, с цел да господства Народното събрание по подобен метод, по който някоя партия, която има близо до безспорното болшинство би се държала. Както се споделя, би трябвало да изкипи първата вода на боба, би трябвало да поизкипят тези пристрастености, няма да се учудя, в случай че забележим и някакви физически срещи в Народното събрание ", счита Курумбашев.

„ 70 на 30 – 70 ще стане ръководство, 30 ще станат нови избори. Причината е, че никакви договаряния за коалиция не се водят. От една страна е хубаво – народът не обича такива работи и партиите си резервират някаква морална непорочност, въпреки това е малко рисковано, тъй като те импровизират в зала. Болшинството партии са склонни да изчакат малко, да оправят Кодекса, още два-три закона, да се опитат нещо да почовъркат по правосъдната власт и да вървим на избори, които съгласно тях ще са почтени, ще бъдат с машини и така нататък “, предвижда Андрей Райчев.

„ Единственият вероятен, който наподобява да сформира подобен кабинет, е „ Има подобен народ”, добави Петър Курумбашев.

„ Нито третата, на която и да се връчи, в случай че първите две партии върнат мандата и не го осъществят, има опция съществено да направи подобен кабинет, в случай че първите две не са го създали, нито явно ГЕРБ има опция, защото очевидно няма да получи повече от личните си гласове”.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР