Това е теоретичен модел, който ни беше представен най-общо, без

...
Това е теоретичен модел, който ни беше представен най-общо, без
Коментари Харесай

Шефът на Лекарския съюз: С новия модел натоварват тройно хората, които и сега плащат здравни вноски

Това е научен модел, който ни беше показан най-общо, без документи. В този модел отсъства договорното начало, сподели в утринния блок на Българска национална телевизия ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров във връзка за новия здравноосигурителен модел, който планува наложителна спомагателна застраховка и доплащане за лекуване.

Това най-вече ни тормози, тъй като договорното начало единствено по себе си обезпечава с изключение на контракт, отговорност от отсрещната страна. Попитахме къде е нашето място, само че ни беше отговорено, че няма да има рамков контракт. Не можем да си позволим след 18 години още веднъж да се връщаме към административно опазване на здравето, акцентира доктор Маджаров.

В този модел виждаме тройно натоварване на хората, които и в този момент заплащат здравни вноски, и никакви ограничения против тези, които не заплащат здравни осигуровки, съобщи още ръководителят на Българския лекарски съюз.

Единственото позитивно, което мога да кажа, че за първи път от 10 години министър се пробва да прави смяна на здравния модел, съобщи ръководителят на Българската асоциация за протекция на пациентите Пламен Таушанов. Ако концепцията е да се вкарат спомагателни пари посредством кешово заплащане, застраховка, това не е вярно. Когато се кара пациентът да заплаща още, както беше преди към 12 години, това не докара до нищо. Държавата прибра над 1 милиарда лв., които не стана ясно къде отидоха, акцентира Таушанов.

Трябва да се обясни защо тъкмо ще са тези 12 лв., какво тъкмо ще прави този осигурител, какво повече ще подсигурява на пациента, добави той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР