Това е симфония от вкусове, за каквато не сте и

...
Това е симфония от вкусове, за каквато не сте и
Коментари Харесай

Телешко със Спанак и Картофи на Фурна

Това е симфония от усети, за каквато не сте и мечтали - ароматно и сочно телешко и картофи, които напряко се топят в устата

Необходими Продукти

● телешко месо - 600 г
● спанак - 150 - 170 г
● картофи - 8 - 10 бр. дребни
● арпаджик - 8 - 10 бр. лукчета
● чесън - 4 - 5 скилидки
● доматено пюре - 120 година
● алено вино - 170 мл
● бяло вино - 150 мл
● дафинов лист - 2 бр.
● черен пипер - 2 щипки, прясно надробен (или на вкус)
● червен пипер - 1 с.л. равна
● розмарин - 1 - 2 щипки, сушен
● олио - 6 с.л.
● сол - на усет
● магданоз - по избор

Начин на подготвяне

Обезципете и нарежете телешкото месо на огромни кубчета. Посолете доста леко, сипете аления и черния пипер, розмарина и дафиновите листа, натрошени на едро. Сложете към месото 3 с.л. зехтин и разбъркайте добре, тъй че всички съставки да се смесят и обхванат в телешкото. Тогава налейте двата типа вино и доматения сос и приберете в ледник за 2-3 часа.

Престоялото в подправки и вино месо извадете от хладилника 30 минути на стайна температура, а до момента в който чакате, си пригответе другите артикули за ястието:

Почистете от люспите арпаджика, обелете картофите и ги сложете в купа с вода, накълцайте спанака, а чесъна измийте и без да го белите, смачкайте с необятната страна на нож.

Когато телешкото е придобило стайна температура, сипете дружно с маринатата в глинен съд. Добавете арпаджика и чесъна и долейте малко вода- към 1 ч.ч.

Захлупете съда с принадлежащия му глинен похлупак или със парче алуминиево фолио.

Пъхнете в студена фурна и включете на 200 градуса. Гответе по този начин 2 часа и проверете равнището на течността, при потребност доливайте вода по мъничко.

Извадете тавата от фурната и сложете картофите и спанака. Ако картофите са доста дребни, оставете цели, в случай че са по- големички - разполовете. Поръсете телешкото с картофи със сол и останалата лой и пъхнете още веднъж във фурната за към 40 минути на затворен похлупак, по-късно махнете капака и гответе до златист тен на картофките.

Поднесете телешкото с картофи и спанак топло на вашата софра. По предпочитание поръсете със свеж раздробен магданоз.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР