Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни

...
Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни
Коментари Харесай

На този ден: Излиза първият брой на вестник Ню Йорк Таймс, роден е Леон Фуко

Това е рубриката, в която ще ви напомни, какви значими събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни обстоятелства и истории.
Прочетете още
Излиза първият брой на вестник Ню Йорк Таймс

„ Ню Йорк Таймс “ е третият по известност ежедневник в Съединени американски щати, издаван в Ню Йорк и популяризиран и в доста други страни по света. Той е притежаван от „ Ню Йорк Таймс Къмпани “, която издава и други огромни вестници като „ Интернешънъл Хералд Трибюн “, „ Бостън Глоуб “ и още 40 други издания. Ню Йорк Таймс “ е учреден на 18 септември 1851 година от Хенри Джарвис Реймънд и Джордж Джоунс. Реймънд също по този начин е един от създателите на АП през 1856 година Адолф Окс придобива „ Ню Йорк Таймс “ през 1896 година и под неговото управление вестникът придобива интернационална популярност. Той покачва тиража му и издига неговата известност. През 1897 година точно Окс слага лозунга „ За всички вести, който стават за печатане “, който се възприема от мнозина като леко заяждане с конкурентните вестници в Ню Йорк като да вземем за пример „ Ню Йорк Уърлд “ и „ Ню Йорк Джърнъл Американ “, известни с „ жълтите “ си публикации. Първоначалният план е „ Ню Йорк Таймс “ да се разгласява всяка заран като се изключи неделя, само че по време на Гражданската война стартира да се издава и в неделя, което е процедура на другите огромни издания. Вестникът печели първата си премия Пулицър за репортажи и публикации, отдадени на Първата международна война през 1918 година През 1919 година прави първата си трансатлантическа доставка за Лондон.

Според мнозина през днешния ден „ Ню Йорк Таймс “ е най-надеждният и почитан всекидневник в Америка. Традиционно в него се отпечатват цялостни стенограми на важи изявления и диспути, като да вземем за пример президентските диспути. Вестникът е благосъстоятелност на „ Ню Йорк Таймс Къмпани “, в която наследниците на Адолф Окс и в частност фамилията Сулцбергер, имат водеща роля. Ню Йорк Таймс е спечелил 90 награди Пулицър, което съставлява най-престижната премия за публицистика в Съединени американски щати и която се връчва от Колумбийския университет, като Ню Йорк Таймс държи върха за най-вече награди за една година – 7 за 2002 година Ню Йорк Таймс е основан в град Ню Йорк, щата Ню Йорк. Има 16 бюра в района на Ню Йорк, 11 бюра в Съединени американски щати и 26 бюра по света. Към 26 декември 2004 година междинния дневен тираж на Ню Йорк Таймс е 1 124 700 броя, а в неделя е 1 669 700 броя.

„ Махалото на Фуко “ – през днешния ден е рождената дата на известния френски физик.



Леон Фуко е френски физик, член на Парижката академия на науките (1865). Освен махалото, наречено на негово име, ученият проектира жироскопа, създава способ за премерване на скоростта на светлината във въздуха и водата, а също така създава и един от методите за посребряване на огледалата. Роден е на 18 септември 1819 година в Париж, Франция, в фамилията на издател. Записва се да учи медицина, само че доста скоро открива, че влечението му е към физичните науки и стартира работа в Парижката обсерватория. Умира на 11 февруари 1868 година в Париж на 48-годишна възраст евентуално от множествена склероза. Погребан е в гробището Монмартр.



През 1850 Фуко мери скоростта на светлината във въздух и вода, употребявайки система от въртящи се огледала. Той е първият академик, който снима повърхността на Слънцето. Открива вихровите токове, a с махалото на Фуко потвърждава през 1851 въртенето на Земята към нейната ос. Пръв създава основно огледало (рефлектор) от стъкло.
Първото Махало на Фуко представлява петкилограмова месингова топка от, окачена на тавана на стоманена тел с дължина 2 метра.Разтърсвайки топката, Фуко следи отклонението на равнината, в която се върти тежката топка с няколко градуса, макар че няма причина за това да се случи. По този метод Фуко заключава, че няма нищо друго с изключение на въртенето на Земята, което да го предизвиква. В два часа сутринта Фуко записва наблюденията си в бележник. По-късно, на 3 февруари същата година, Фуко кани учените в Парижката обсерватория да следят ротацията на Земята и да показва неговото устройство, по-късно наречено махало на Фуко. Махалото в Парижкия Пантеон е железна топка с тегло 28 kg с закрепен борд върху стоманена тел с дължина 67 метра, която разрешава свободното осцилиране във всички направления.

През 1928 г. за първи път е изработен полет над Ламанша с автожира „ С-8 “, пилотиран от конструктора Хуан де Ла Сиерва.

Провежда се референдум за независимостта на Шотландия



Референдумът за независимостта на Шотландия се организира на 18 септември 2014 година Референдумът е с историческо значение. Шотландия е част от Англия от сключването на историческия съюз с Англия през 1707 година Първите първи проблясъци за възобновяване на независимостта датират от далечната 1930 година, с помощта на появяването на Шотландската национална партия. Тогава тя желае единствено по-голяма автономност в границите на единната държава – Англия.
На провелия се референдум изборната интензивност е повече от 80%. 55 на 100 от шотландците гласоподават срещу отцепването от Обединеното кралство. До ден сегашен независимостта на Шотландия е мощно дискутирана тематика. Интересът към нея се повиши и откакто при започване на тази година Обединеното кралство напусна Европейския съюз. В провелия се преди този момент референдум за Брекзит, голяма част от шотландците гласоподаваха срещу в желанието си да останат част от европейската общественост.

На тази дата рожден ден чества:



Димитър Рачков – български артист и ефирен водещ. Роден е на 18 септември 1972 година в Бургас. Средно обучение в ПГ по САГ „ Кольо Фичето “ в Бургас с паралелка геодезия. Завършва НАТФИЗ през 1995 година в класа на проф. Димитрина Гюрова и проф. Пламен Марков. От 1996 до 1998 година работи в Cливенския трагичен спектакъл „ Стефан Киров “. Работил е и във Варненския трагичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “ и в Малък градски спектакъл „ Зад канала “. От 1998 година е в трупата на Народния спектакъл „ Иван Вазов “. Рачков става прочут с функциите си в предаването Клуб НЛО. Водещ е на ТВ шоуто „ Като две капки вода “ по Нова телевизия. Водил е по същата телевизия и „ Маскираният артист “. Дългогодишен водещ е и на предаването „ Господари на ефира “, което сега носи името „ Господари на уеба “.

Навършват се 51 години от гибелта на Джими Хендрикс



Джими Хендрикс е американски китарист, артист, текстописец и продуцент, считан за най-виртуозния и авторитетен реализатор на електрическа китара в историята на рок музиката. Поставен е преди всичко в класацията на списание „ Ролинг Стоун “. Изграждането му като музикант е повлияно от блус-китаристите Би Би Кинг, Албърт Кинг, Ти Боун Уокър и Мъди Уотърс. Той обогатява метода на свирене на рок-китарата с потреблението на фийдбек, дисторшън и други специфични резултати, сходно на други китаристи като Дейв Дейвис от Кинкс и Пийт Тауншънд от Ху, само че дълбокото познаване на блус, соул и темп енд блус стилистиката разрешава на Хендрикс да доближи до едно неповторимо звучене и да сътвори несравним личен почерк. Той също е приключен композитор, чиито песни са изпълнявани от стотици музиканти. Хендрикс е един от първите, които употребяват звукозаписното студио за разширение и обогатяване на музикалните си хрумвания. Освен това, имиджът му на рок-звезда го слага паралелно до Литъл Ричард, Чък Бери, Елвис Пресли и Бийтълс. Джими Хендрикс е един от най-ярките знаци на хипи придвижването през 60-те години на предишния век.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР