Това е рекорд, който вероятно никой не би искал да

...
Това е рекорд, който вероятно никой не би искал да
Коментари Харесай

“Човешки гръмоотвод”: Тъжната история на мъжа, ударен 7 пъти от мълния

Това е връх, който евентуално никой не би желал да реализира.

Рой Кливланд Съливан държи международния връх за " Оцелял най-вече пъти след удар от гръмотевица ", съгласно книгата на Гинес. Известен е с прякора  “човешки гръмоотвод ”.

Изключителната история на Рой Кливлънд Съливън, който съумява да оцелее след 7 удара от гръмотевица, впечатлява света и достижението му го води непосредствено в книгата на върховете. 

Според Inside Nova Съливан е бил рейнджър в американския народен парк " Шенандоа " във Вирджиния, тъй че е прекарвал доста време навън. Но въпреки всичко, по данни на " Аутсайд ", Вирджиния даже не е в топ 10 на листата с местата, където най-често падат мълнии. 

Roy Cleveland Sullivan was an American park ranger in Shenandoah National Park in Virginia.

Between 1942 and 1977, Sullivan was claimed to have been struck by lightning on seven occasions, surviving all of them.

For this reason, he gained the nicknames " Human Lightning…
— Time Capsule Tales (@timecaptales)
Статистиката демонстрира, че вероятността мълнията да удари човек е 1:3000 в Съединени американски щати, а възможностите за оцеляване са извънредно ниски. Въпреки това, Съливън се трансформира в същински " щастливец ", успявайки да оцелее след 7 удара от гръмотевица.

Първият удар го застига през 1942 година, а по-късно стихията го оставя на мира за идващите 26 години. През юли 1969 година обаче, Съливън е изправен пред идващия удар. Историята продължава с още няколко срещи с мълнии през 1970, 1972, 1973, 1976 и 1977 година.

Технически, Съливан твърди, че като дете се е сблъсквал с гръмотевица, когато тя е блъснала коса, която той употребявал, с цел да помогне на татко си да коси жито. Тъй като няма доказателства, този хипотетичен осми удар не се зачита, съгласно History of Yesterday. 

Първият документиран път, когато гръмотевица удря Съливан, е през април 1942 година, когато той бяга от наблюдателна кула, където се подслонява от стихия. Тази кула е била ударена няколко пъти, съгласно Inside Nova, тъй че Съливан решил да избяга от нея, когато гръмотевица го блъснала в крайници. Той загуби огромен нокът на крайници, а в обувката му зейнала дупка. 

Следващият път, 27 години по-късно, през юли 1969 година, мълния влиза през отворения прозорец на камиона, който той ръководи. Inside Nova оповестява, че той е бил нокаутиран за около15 минути, а веждите, миглите и косата му били изгорени. 

Мълния удря Съливан за трети път единствено година по-късно, през юли 1970 година Този път гръм от ясно небе ударя Съливан в лявото рамо, изгаряйки го.

През пролетта на 1972 година, той още веднъж е покосен. Докато е рейнджърска станция в Шенандоа, косата му била изпепелена. 

От този ден нататък мъжът взема решение да носи постоянно със себе си бутилка с вода, при положение, че му се наложи да гаси пламъци по себе си, твърди Grunge.

Съливан е ударен за пети път през август 1973 година, до момента в който се пробва да избяга от стихия в камиона си. Според History of Yesterday той излиза от камиона, мислейки, че се е измъкнал от буреносните облаци, само че още веднъж е ударен, има изгаряния по тялото и една събута обувка, само че съумя да пропълзи до колата си, да вземе шишето си с вода и да го употребява, с цел да изгаси огъня по главата си. 

Шестият удар е през юни 1976 година Съливан е ударен в глезена, до момента в който върви по пътека в парка, на към миля от мястото, където е ударен преди четири години. 

Седмият и финален път е през 1977 година, когато Рой Съливан е ударен от гръмотевица, е до момента в който лови риба. Мъжът разкрива, че е " подушил сяра " и космите по ръцете му настръхнали тъкмо преди да бъде ударен. Мълнията го поразява право в горната част на главата му и за трети път подпалва косата му. Последният удар му нанася най-вече вреди, защото изгаря гърдите му, храносмилателния тракт и изгубва слуха на едното си ухо. 

Тези изключителни събития притеглят вниманието на света и Рой Кливлънд Съливън влиза в книгата на върховете Гинес. Но тази притегателна мощ, която виси над него, го прави невероятен и в това време отблъсква доста хора. Мнозина се опасяват от него и го заобикалят, като го смятат за нещо свръхестествено.

 През 1983 година, на 71 години, след цялостен живот, изпълнен със срещи с мълнии и невероятни прекарвания, Рой Кливлънд Съливън напуща този свят. Но не от следващия удар на гръмотевица. Той се прострелва. Според слуховете, повода за това е несподелена обич.

Историята на Рой Кливлънд Съливън остава в нашите сърца като една от най-изключителните и вълнуващи житейски истории. Той ни демонстрира, че даже в срещите с най-силните стихии, индивидът може да откри мощ и волята да оцелее.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР