В приходите на Lululemon и Dollar General, признаци на възможно икономическо разделение

...
Това е приказка за двама търговци на дребно. Единият отчете
Коментари Харесай

Това е приказка за двама търговци на дребно. Единият отчете силни продажби в четвъртък, докато другият предупреди, че може да има спад в продажбите за годината.

Докладите за печалбите тази седмица от две компании – Lululemon от по-висок клас и веригата за отстъпки Dollar General – показват как инфлацията и икономиката след пандемията се развиват по различен начин сред различните класове доходи.

Lululemon, атлетичен търговец на дребно, чиито гамаши се продават за $100 или повече, съобщи, че приходите са скочили с 18% за второто тримесечие, а продажбите са се увеличили с 11%.

„Все още виждаме, че нашият бизнес се движи от идването на нови гости, както и от способността на нашия екип да задържа съществуващите гости и да увеличава дела на портфейла и разходите с тях. Така че нищо, което да сигнализира, че се държат по различен начин“, каза главният изпълнителен директор на Lululemon Калвин Макдоналд в четвъртък по време на обаждането за тримесечните печалби на компанията.

Lululemon също повиши очакванията си за нетните приходи за останалата част от 2023 г.

Докладът за приходите на Dollar General в четвъртък рисува различна картина.

Компанията, дискаунт магазин, който рекламира раздел „сделки в долари“ на уебсайта си, намали своите продажби и перспективи за печалба за годината, като обвини насрещните ветрове, включително по-слабите потребителски разходи и увеличаващите се кражби.

„Основните клиенти продължават да ни казват, че се чувстват финансово ограничени“, каза главният изпълнителен директор на Dollar General, Джеф Оуен, по време на разговора за приходите на компанията.

Нийл Сондърс, анализатор на дребно и управляващ директор в GlobalData, каза пред CNN, че забавянето на Dollar General отчасти се дължи на това, че клиентската база изпитва натиска от по-високите разходи за живот.

„Това се влоши от съкращенията в SNAP плащанията, тъй като временните обезщетения за пандемия приключиха. В резултат на това купувачите с по-ниски доходи намаляват неконсумативните и снизходителни покупки от веригата в опит да спестят пари“, каза той.

Но някои анализатори все още виждат сила в американските потребители, въпреки че дългът по кредитни карти достигна рекордните 1 трилион долара по-рано тази година.

Брайън Нагел, анализатор на дребно в Oppenheimer & Co., който обхваща Lululemon, каза, че вижда все още големи разходи във всички търговци на дребно, които покрива. „Мисля, че потребителят се държи доста добре“, каза той.

Нагел каза, че купувачите все още са готови да дадат пари за марки, които правят иновации, като Lululemon.

„Това е много силна марка, която продължава да предлага нови продукти на пазара и този претенциозен потребител харчи“, каза Нагел.

По-строги бюджети за американците с по-ниски доходи

Dollar General не е единственият бюджетен търговец на дребно, който е видял, че техните основни клиенти са намалили разходите.

Миналия месец главният изпълнителен директор на Dollar Tree, Ричард Дрейлинг, каза, че клиентите променят моделите си на пазаруване след „години на повишени разходи“, докато финансовият директор на Walmart, Джон Рейни, каза, че клиентите на големия търговец на дребно „купуват повече стоки от първа необходимост и се фокусират върху артикули на по-ниски цени и марки.”

„Клиентите разтягат доларите си още повече и все по-често търсят по-добра стойност в повече категории“, каза Рейни.

Шанън Сийри, икономист в Wells Fargo, каза пред CNN, че има доказателства, че домакинствата с по-ниски доходи са притиснати.

„Домакинствата с по-ниски доходи са тези, които ще бъдат най-засегнати от инфлацията в исторически план“, каза тя. „Неща като храна и енергия са по-голяма част от техния бюджет.“

Нивото на инфлация в Съединените щати достигна връх от над 9% през юни 2022 г., което е най-високото му ниво от над 40 години. Въпреки че спада стабилно през последната година, инфлацията остава висока. Индексът на личните потребителски разходи, предпочитаният от Федералния резерв измерител на инфлацията, показа, че цените са се увеличили с 3,3% годишно през юли - над целта от 2%, която Фед смята за здравословна.

Увеличението на цените означава, че типичното американско домакинство е похарчило 709 долара повече през юли тази година, отколкото през юли 2021 г., за да закупи същите стоки и услуги, според една оценка.

Нагел каза, че смята, че разходите на дребно се задържат изненадващо добре въпреки инфлацията, подкрепена от силния пазар на труда.

„Общо казано, потребителските разходи се задържаха“, каза той. „Това, което определено не сме виждали, е падането на дъното. Това абсолютно не се случва.”

- Пария Кавиланц от CNN допринесе за репортажа.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР