Това е поредното потвърждение ,че се проваляме като личности ,

...
Това е поредното потвърждение ,че се проваляме като личности ,
Коментари Харесай

Писмо до Фрог на д-р Събина Петканска: Случаят в Ст. загора показва, че се проваляме като личности , инсти...

Това е следващото удостоверение,че се проваляме като персони, институции и общество. И това е една от аргументите, че от съвсем девет милиона за тридесет години станахме шест милиона.

 

Гледайки и четейки за мненията на представители на институциите и политиците, за жалост още веднъж виждам повърхностната им реакция, реакция с цел да се покажат възмутени и съпричастни. И за жалост от никой и от на никое място към момента не съм видяла изчерпателен разбор,защо толкоз постоянно в България има сходни случаи и какви цялостни ограничения би трябвало да се вземат, в случай че не да изчезнат,поне да са доста, доста по -малко и институциите да реагират съответно. Затова ще си разреша да споделя визията си какви са аргументите за сходни чести случаи в България и какво би трябвало да се направи с цел да се води битка против такива феномени.

 

Първи виновност за построяването на такава персона като насилника и изверга несъмнено носят родителите му и фамилната му среда. Чрез образование и най- към този момент персонален образец, още като дете насилника е приел насилието и физическото безчинство над други за нещо естествено. Но това никога не би трябвало да ни оправдава и успокоява като институции и общество,че нямаме виновност за случилото се.

 

Вторият пропуск и провинен за раждането и развиването на такава персона със садистични пристрастености и нрав на принудител,носи учебното заведение. За страдание през годините след 89 година в учебното заведение в името на нови демократични правила бяха направени доста полувинчати промени, които принизиха ролята на учителите като възпитатели оформящи персона, ограничиха опциите на учителите да въздействат на възпитанието на децата и българското учебно заведение се отдалечи от своите столетни обичаи да бъде място освен за приемане на познания, само че и място за оформяне на дисциплинирани, възпитани, хуманни персони. Това е една извънредно значима тематика, която даже не се разяснява и за нея единствено се загатва,когато има случаи на учебно принуждение на деца над деца. Крайно време е обществото ни да стигне до извода,че би трябвало да се възстановят традициите в Българското учебно заведение и условия към българските учители и те с изключение на познания, да имат обвързване да възпитават и персони даже и фамилната среда да не благоприятства това, даже макар фамилната среда в някои случаи. Но за това учителите и шефовете на учебни заведения би трябвало да имат ясно изразени нормативни отговорности и поддръжка, в това число и на институциите и на обществото. Училището би трябвало да възвърне традициите си да бъде институция за обучение и образование.
Третият фактор е публичната среда,в която насилника изрод е работил и прекарвал свободното си време. Факта, че негов прочут е заплашвал друго момиче,което е показало съпричастност към потърпевшата, красноречиво приказва за средата, в която живее насилника. Среда и група от хора, които вероятно са имали доста прояви на принуждение и груби публични прояви, които не са били жигосани от околните, от близките, от институциите. Ние като общество приехме да бъдем доста толерантни към деянията на разнообразни форми на публично недопустимо поведение 

Длъжници на обществото за това е и полицията, която се отнася с неуважение към дребните форми на нарушение на публичния ред. Пренебрегвайки правилото,че всеки нарушител е почнал с дребни нарушавания на публичния ред и правила.

Четвъртият фактор са правоохранителните органи, първо в лицето на районния полицейски отговорник, който би трябвало да работи и превантивно да озаптява склонни към принуждение персони, персони употребяващи опиати. Както и като цяло полицейските служби, които са пропуснали вероятно голям брой предходни прояви на насилника и на средата, в която прекарва свободното си време и проявления подсказващи податливост към принуждение, пропуснали са използването на опиати.

 

И стигаме до представителите на правосъдната система - прокуратурата и на съда. Като съда в тази ситуация в лицето на съдийката от Ст. Загора е постъпила освен подмолно, аморално и несъответстващо, само че е прочела закона като дявола евангелието. И въпроса е такива чиновници на Темида имат ли място в правосъдната система. И политиците би трябвало да си отговорят на въпроса – при такива проявления на съдии, какви би трябвало да са следствията за тях и по какъв начин да се стига до отговорност за тях. Този случай на фона на предлаганите промени в правосъдната система,които затвърждават капсулирането на съда, би трябвало да провокира доста мнения и размисъл по какъв начин да се подсигурява спазването от съда и съдиите на публичния интерес и да се ползва закона кардинално. И по какъв начин при жестоко не съблюдаване на закона и публичния интерес от избрани съдии, те да носят наказания като за изключително груби прояви като тази, наложително да бъдат освобождавани от осъществяване на отговорностите на съдии.

 

Навярно доста хора като мен се питат, какъв брой ли млади българи след този случай ще изоставен България, вероятно доста хора си задават въпроса – не е ли най -правилното и моето семейство като милиони други да напусне България,за да не ни сполети нещо сходно като това момиче, като на Милен Цветков, като на убитата журналистка в Русе, до момента в който спортува, като нарязаната и изхвърлена в куфар млада жена, и доста, доста други сходни случаи, при които българи губят най- скъпото, здравето и живота си,защото ние като общество и страна се проваляме.

 

Уважаеми ръководители на парламентарно показани партии, обръщам се особено към вас, тъй като вие съвсем еднолично, с помощта на пропорционалната изборна система управлявате депутатите си,а от там и Народното събрание, чакаме от вас да бъдете на равнището на своята социална отговорност и в този момент при стартиралия развой на конституционни промени, вместо да се противопоставяте един на различен, вместо да почивате август месец, или и почивайки, да работите интензивно и задълбочено и да стигнете до нужните конституционни и законодателни промени, посредством които от територия и хора да станем добре проведено общество и страна.

 

Държава, която да заеме своето почтено място в Европа и българите да се усещаме горди, че сме българи и да не мислим за овакантяване на България, да мислим за основаване на фамилии и да отглеждаме децата си тук.

 

Д-р Събина Петканска, Сливен
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР