Това е първото увеличение от пет години, посочва Стокхолмският международен

...
Това е първото увеличение от пет години, посочва Стокхолмският международен
Коментари Харесай

Оръжие за $375 млрд. продадено за 1 г. в света

Това е първото нарастване от пет години, показва Стокхолмският интернационален институт за проучване на мира (СИПРИ) и отбелязва, че работещите в региона на защитата американски и западноевропейски компании резервират господстващата си позиция.

От 100 интернационалните оръжейни компании, 63 са основани в Съединени американски щати и Западна Европа. Те съставляват над 82 % от международните продажби за 2016 година (последната година, за която е направил проучване институтът), сходна цифра с тази за 2015 година "Локхийд Мартин ", една от 38-те американски компании в листата, резервират позицията си на международен водач с продажби за 40,8 милиарда $ - нарастване с 10 % спрямо 2015 година

Американският й съперник "Боинг " е втори с продажби за 29,5 милиарда $, а друга основана в Съединени американски щати компания, "Рейтиън ", измести от третото място английската компания "БАЕ Систъмс " с продажби за 22,9 милиарда $. Сумата от продажбите на американските компании възлиза на 217 милиарда $ - растеж от 4 % по отношение на миналата година.

Продажбите на базиранитe в Западна Европа компании "са постоянни ". Според СИПРИ те възлизат на общо 91,6 милиарда $. Осемте английски компании в листата на 100-те на СИПРИ бележат годишно нарастване на продажбите от близо 10 %, а шестте френски компании - лек спад (0,8 на сто), който институтът отдава на закъснение в доставките на изтребители, създадени от "Дасо ".

Десетте най-големи производители на оръжие в Съединени американски щати и Западна Европа съставляват половината от международните продажби за 2016 година Според СИПРИ 12 компании са се борили за 10-те челни места в последните 15 години. Руските оръжейни компании съставляват 7,1 % от общите продажби. Руската компания с най-големи продажби е "Обединена авиостроителна корпорация " със покупко-продажби за 5,2 милиарда $. Тя се подрежда 13-та в листата, изкачвайки се с четири позиции от 2015 година

Продажбите на десетте съветски компании в листата възлизат на общо 26,6 милиарда $. Увеличението от 3,8 % е малко по-слабо, в сравнение с в предходните години, евентуално заради по-ниските цени на петрола и газа, допуска стикхолмският институт. Южнокорейските оръжейни компании обаче регистрират забележителен скок в продажбите - 20 % - спрямо 2015 година В "Топ 100 " на СИПРИ влизат седем южнокорейски компании, а страната от ден на ден се ориентира към лично произвеждане за облекчаване на търсенето си, разяснява откривателят Симон Веземан.

Производителите от Бразилия и Турция също записват нарастване, до момента в който индийските компании имат лек спад в продажбите. По липса на данни китайски компании не попадат в проучването.

Базирайки се на сведения, че разноските на Китай за защита са се утроили сред 2002 и 2016 година, СИПРИ счита, че в листата му могат да попаднат най-малко девет китайски компании.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР