Това е първият изцяло нов Закон на нашата коалиция Министерски

...
Това е първият изцяло нов Закон на нашата коалиция Министерски
Коментари Харесай

Вицепремиерът Нинова: МС прие Закон за колекторските фирми, който ще защити българските граждани

Това е първият напълно нов Закон на нашата коалиция

" Министерски съвет приехме дълго чакания Закон за колекторските компании. " Това съобщи на ексклузивен брифинг вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова, който бе импортиран напълно по самодейност на Министерството на стопанската система и промишлеността.

Вярваме, че с него решаваме един също дълго отлаган проблем, както и въпроса с дългогодишния тормоз и напън върху хиляди консуматори. Много пъти е юридически опит този Закон да бъде обсъждан в Народно заседание, само че постоянно се е препъвал. Допускам поради доста основни финансови ползи, защото става въпрос за оборот от към 4 милиарда лева

Радвам се, че с държавното управление имаме политическата воля и решителност, с цел да решим този проблем. Още през днешния ден законът ще тръгне към Народното събрание. Също по този начин, имам вяра, че ще бъде признат от Народното събрание, тъй като е авансово съветван с четирите парламентарни групи от ръководещото болшинство, съветван е с голям брой потребителски организации, с омбудсмана. Направихме доста необятно публично разискване, благодаря на всички сътрудници и специалисти, които се включиха в изработването на закона.

Ще ви кажа няколко съществени неща от Закона, с които в действителност ще помогнем на хиляди консуматори.

1. Фирмите, които ще извършват тази активност, ще подлежат на регистрация, до в този момент нямаше такава и безусловно самоволно и от юридически, и от физически лица се събираха вземания.

2. Тези компании ще би трябвало да имат капитал от 500 000 лева

3. Освен това ще би трябвало да имат застраховка професионална отговорност, в случай че нанесат вреда или щета на някого, то тя да бъде покрита от тази застраховка.

4. Ръководството на тези компании би трябвало да са неосъждани лица и такива, против които не се водят наказателни каузи.

5. Те са длъжни преди да престъпят към каквото и да е деяние да уведомят длъжника и да го поканят да извърши непринудено задължението си.

6. Длъжникът има право да оспори това търсене.

7. Задължени са да не звънят и да не упражняват напън и каквато и да е намеса върху хората от 20 до 7 часа., както и в почивни, и в празнични дни. Следващото позвъняване да бъде не по-рано от два дни, без облепване на публични места - домовете, блоковете на хората, с информация за техните отговорности.

8. И най-важното, колекторите нямат право да желаят по-голяма сума от тази, която е в първичното обвързване, т.е. нямат право да начисляват тези доста такси и комисионни, които събират за себе си и с което един дълг от 50 лева става 500 лева Само главното обвързване и само лихвите за закъснение, които са законната рента.

9. Законът планува при несъблюдение при тези отговорности да има съществени наказания и санкции. Глоба за физически лица от 5- до 15 хиляди лева, за юридически и еднолични търговциот 10 до 50 хиляди лева

Отново благодаря на всички, които се включиха в изработването на Закона. Той е напълно нов от първия до последния ред. Досега тази материя не е уреждана и е първият напълно нов закон на нашата коалиция.

Обръщам се към всички тези хора, които до в този момент са били подложени на тормоз и на незаслужено търсене на големи суми от тях, поставяме всички старания да ви помогнем. Държавата ще ви отбрани от тези похищения върху достойнството, достолепието и имуществото.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР