„Това е някаква чернова, която се твърди, че се разпространява

...
„Това е някаква чернова, която се твърди, че се разпространява
Коментари Харесай

Доц. Киселова призна: БГ проектът на ”Магнитски” е някаква чернова, не е дело на работната ни група

„ Това е някаква чернова, която се твърди, че се популяризира измежду народни представители, само че в действителност вие, медиите, популяризирахте текста. Тази чернова не е подготвяна в работната група. Това е вид, който е обсъждан на по-ниско равнище, хайде по този начин да го кажем “, разяснява Киселова пред bTV.

„ Заседанията бяха по кардинални въпроси – първо, нужен ли е напълно нов закон или е належащо да се промени настоящ и вторият кардинален въпрос е по какъв начин да се защитят ползите на жителите и общините – на техните юридически лица от една страна и ползите на българските жители, техните права “, споделя Киселова.

Специалистът по Конституционно право е безапелационна, че това не е текст, който е бил написан в работната група, нито е одобряван в нея на някакво равнище.

Според нея „ преди всичко интерес имат тези, които са глобени по световния закон „ Магнитски “, защото на локално равнище се сътвори уредба, тя би засегнала техните права и законни ползи и на последващо място съперници на държавното управление имат интерес, с цел да покажат какъв брой то не може да се оправи “.

Доц. Киселова счита, че никой от работната група не е популяризирал този текст съзнателно, само че позволява, че „ евентуално е да е някой, който е следил ненапълно процеса “

Мнозинството се забави с промяната на КПКОНПИ. Реформата трябваше да се синхронизира с други нормативни актове. И защото се забавя смяната в противодействието на корупцията, то това е забавило и други планове на министъра на правораздаването, изясни тя.

Никой не признава авторство на този план, тъй като е оплют от всички. Не мога да си показва, че би трябвало да се заобикаля публичното разискване. Разумът се демонстрира с публичното разискване. Ние виждаме несъгласие с Конституцията, само че има и пртиворечия с правото на Европейски Съюз, разяснява още тя.

Доцент Киселова бе безапелационна, че с цел да реализира задачата си, правителтвото би трябвало да има законодателна стратегия.

Министерство на правораздаването е основана работна група, която да изготви план на закон за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от похищения, свързани с заплаха за икономическата и финансовата сигурност на страната. Разпространеният в медиите текст обаче опонира на Конституцията на Република България, актовете на Европейския съюз и Европейската спогодба за отбрана правата на индивида, заради което не може да бъде подсилен в този му тип. Това се споделя в известие на ведоството откакто през вчерашния ден БНР заяви, че ръководещите оферират основаването на нов ексклузивен орган, който ще пази националната сигурност по сходство на американския закон " Магнитски ".

Днес в Народното събрание депутати от разнообразни групи разкритикуваха концепциите в плана. Най-често проектозаконът бе определян като " безспорен фашизъм ", целящ най-много да служи за кавга с неуместните политически сътрудници. В частност не се приема концепцията, в случай че основател или ръководител на политическа партия и коалиция бъде включен в така наречен черен лист на правилите злоупотреби, на групировката да не се дава държавна дотация.

От министерството през днешния ден прецизират, че в работната група вземат участие специалисти на Министерство на финансите, на външните работи, Българска национална банка, Национална организация за приходите, представители на университетските среди и към сегашния миг работната група не е завършила своята работа.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР