Това е най-позитивният доклад, който сме имали по Механизма за

...
Това е най-позитивният доклад, който сме имали по Механизма за
Коментари Харесай

Цачева за евродоклада: Този е най-позитивният досега

Това е н ай-позитивният отчет, който сме имали по Механизма за съдействие и оценка, сподели пред публицисти министърът на правораздаването Цецка Цачева след съвещанието на кабинета.

В отчета се декларира че съдействието сред Европейска комисия и българските управляващи ще продължи, с небосвод 2018 година. Целта е да се регистрира " приемлив прогрес " с цел да има съображение в края на 2018 или началото на 2019 година да отпадне Механизмът за съдействие и оценка, сподели Цачева.

В отчета ясно се означават позитивни трендове и реализирани резултати , както на сегашното държавно управление, по този начин и във връзка с цялостната обстановка в страната уточни тя. Независимо от позитивните оценки п о 17-те рекомендации, ясно се декларира, че работата би трябвало да продължи, което може единствено да ни стимулира и да стигнем с по-бързи темпове до дефинитивно осъществяване на тези рекомендации , сподели Цачева.

Правителството поддържа изразената вероятност за прекосяване към водоравен механизъм за господство на закона, общ за Европейския съюз, сподели Цачева. Онова което за първи се реализира е, че липсват нови рекомендации в отчета, уточни тя.

За осъществяване на рекомендациите в региона на правосъдната промяна българските управляващи са заложили необятен набор от законодателни и институционални рамки, които стартират с смяна на Конституцията последвани от смяната на законите за правосъдната власт. Отчита се положително новият ред и механизъм за избор на членовете на Висш съдебен съвет , уточни Цачева. Относно процедурата за избора на ръководител на Върховния административен съд се регистрира, че изборът е изработен по новите правила.

Европейска комисия високо оц енява промените във връзка с Инспектора на правосъдната власт и фактът, че интегритетът на магистратите ще бъде деликатно проследяван по отношение на декларациите / имуществени и по повод спор на интереси/, които те подават.

Европейска комисия регистрира измененията в Наказателно-процесуален кодекс за по-бързо правосъдие на корупционни практики от профилирания съд и прокуратура, уточни правосъдният министър.

В частта по отношение на корупцията, се два позитивна оценка на направения антикорупционен закон , като се отбелязва обществения метод, по който е изработен с работна група с присъединяване на неправителствения бранш, и че към този момент е признат на първо четене в Народно събрание . Изразява се очакване този закон да проработи по най-бърз метод, откакто ние сме декларирали, че той ще бъде дефинитивно признат до края на годината, сподели Цачева.

По отношение на противопоставяне на корупцията Европейска комисия о тбелязва положителния образец на Министерство на вътрешните работи, което ползва необятен набор от антикорупционни ограничения . Европейска комисия регистрира, че България е подхванала нужни стъпки за осъществяване на рекомендациите на януарския отчет. Съобразено е, че заради предварителните избори е имало закъснение по работата на рекомендациите, само че и е регистрирана приемствеността от единия на другия постоянен кабинет, сподели Цачева.

По линия на проведената престъпност високо са оценени напъните на страната в битката с нея, к ато се регистрира понижението на опасността от проведена престъпност до степен, сходна с други страни на Европейски Съюз.

Като цяло тонът на отчета е извънредно положителен, обективно, правилно са посочени осъществяванията по всички 17 рекомендации. Няма нито една рекомендация, по която не се работи, добави Цачева.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР