Това е лична победа, но е и победа за нашата

...
Това е лична победа, но е и победа за нашата
Коментари Харесай

Еднополовата двойка осъдила България в Страсбург: Това е победа за нашата общност

„ Това е персонална победа, само че е и победа за нашата общественост. Моето схващане на това, което съдът в Страсбург сподели, е, че България е свободна да резервира дефиницията си за брак, само че по едно и също време с това е длъжна да разпознае съществуването на еднополови двойки и изобщо двойки отвън брак и да им подсигурява същите права и отговорности “, разяснява в „ Тази заран “ Лилия Бабулкова.

 

„ Откакто сме в България, постоянно е имало чувството, че гей хората са втора употреба, не се употребяват със същите права. Да, постоянно сме знаели, че България не е мястото, в което можем умерено да създадем семейство и да сключим брак “, уточни още тя.

 

„ Ние се върнахме в България, сключили брак във Англия и като всеки български жител, сключил подобен в чужбина, имахме законовото обвързване до 6 месеца да го записваме в общината, което и направихме.

 

Беше ясно, че няма процедура, по която те да ни дадат позитивен отговор. Такова е законодателството сега, само че въпреки всичко това беше наше обвързване. Подадохме молба пред съда да преразгледа решението на общината. Той отхвърли, преминахме на последваща инстанция. И когато се изчерпаха всички други благоприятни условия в България, преминахме към идната стъпка “, изясни Дарина Коилова.

 

„ Когато изтеглихме заем за общо жилище, само с благоволението на банката разгледаха приходите ни като общи. Собствеността върху това жилище е обща. Когато имаме деца – според от това детето на кой биологичен родител се пада, то ще може да наследи единствено едната от нас, няма да може да наследи другия си родител, другите си родните “, разяснява още тя.

 

„ Всички ЛГБТ двойки в България живеят в административен вакуум. Хетеросексуалните хора имат опцията и правото да сключат цивилен брак. ЛГТБ двойките са лишени от над 300 права поради неналичието на правна форма за контролиране на връзките им. Това са данъчно-осигурителни права, семейно-наследствени права, да виждате колегата си в болница по закона за здравето, да вземате осведомено единодушие за интервенция. Да можете да дарите тъкани и органи на колегата си – тъй като законът изисква брак в тези случаи “, изясни адв. Деница Любенова.

 

" Решението на Страсбург задължава България да сътвори правна форма, която да контролира връзките. България нарушава позитивните си отговорности и ще бъдем съдени и глобявани още веднъж и още веднъж. В Семейния кодекс би трябвало да се сътвори фамилно партньорство и от това фамилно партньорство да се употребяват освен ЛГТБ двойките, само че и хетеросексуалните ", уточни още авдокатът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР