„Това е крачка в правилната посока. Нямам никакво съмнение, че

...
„Това е крачка в правилната посока. Нямам никакво съмнение, че
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев: Плагиатството е недопустимо навсякъде по света, така трябва да е и в България

„ Това е крачка в вярната посока. Нямам никакво подозрение, че с сходни стъпки би трябвало да създадем всичко допустимо, тъй че да подобрим законодателната среда в България, касаеща висшето обучение, а по-късно и Закона за научните степени и звания. България има да извърви дълъг път до хармонизацията на своето законодателство, изискванията и критериите за развиване и на нашите висши образователни заведения и надлежно на научните служащи. “

Това съобщи националният представител от Българска социалистическа партия проф. Румен Гечев от парламентарната естрада по време на разискването на промени в Закона за висшето обучение.

„ Ние желаеме след тези промени български университети да попаднат като начало най-малко в първите 1000, по-късно в първите 500 в международната ранглиста за университетите и научните институти “, сподели още социалистът.

В тази връзка от левицата поддържат промените, касаещи институционални промени, отговорности към университетите, образуването на проучвателен университети, правата на изследователските университети във връзка с най-висшата трета степен на образование – докторската.

Проф. Румен Гечев открои като доста сериозен проблем плагиатството, определяйки го като “страшно зло, с което ние би трябвало да проведем интензивна битка “.

„ Плагиатството е удар върху академичната нравственос. Кражбата на интелектуална благосъстоятелност е нещо неприемливо на всички места по света, по този начин би трябвало да е и в България “, безапелационен бе той. Затова от левицата оферират върху понятието “недостоверност на показаните научни данни “ да се уточни тъкмо за кои данни става дума.

Социалистът изясни, че всяка година Министерството на образованието и науката афишира съответни места по избрани критерии за докторантури в обособените образователни заведения. „ Извън тези места, които се финансират от бюджета, в случай че има научни планове, които да се финансират спомагателни докторантури, това е отлично, само че би трябвало да има идентични критерии за приема на докторантите, т.е. да става на основата на конкурс “, добави той. По думите му също по този начин е значимо да се посочи и какво тъкмо пази докторантът, по какъв начин ще потвърди своя принос и присъединяване в плана.

„ Който взе участие в теоретичен план, може да получава по-високи приходи, само че да помислим по какъв начин ще стане това “, съобщи проф. Гечев. като добави: „ Когато в една катедра се приема теоретичен план ръководителят да си включат докторантите, които към този момент са признати по общата стратегия. Също по този начин те да могат и да разширят присъединяване си с спомагателни състезания за докторанти, които да бъдат включени. “

С общи старания всички сме длъжни да променим законодателната среда във висшето си обучение по този начин, че в нашата страна да се основат оптимално положителни условия за развиване на българското висше обучение и българската просвета “, безапелационен бе проф. Гечев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР