Това е една от най-добрите контраофанзиви след Втората световна война

...
Това е една от най-добрите контраофанзиви след Втората световна война
Коментари Харесай

Британски експерт: Контраофанзивата на украинците дава възможност за настъпление към Крим

„ Това е една от най-хубавите контраофанзиви след Втората международна война и също по този начин едно от най-големите провали на съветските сили след Втората международна война “, споделя британецът Ед Арнолд пред немското издание " Шпигел ", анализирайки контраофанзивата на украинците от последните дни.

Ед Арнолд е боен специалист, част от английския мозъчен концерн Royal United Services Institute (Rusi). Учил е военни науки в King`s College, Лондон.

Сферите му на професионален интерес са защитата, разузнаването и битката с тероризма. Работил за държавни организации като стратегически съветник в секторите на защитата и сигурността. По време на рецесията в Украйна през 2014 година той работи във Върховния щаб на съюзническите сили на НАТО в Европа.

Украинците мислят напред, приготвят почвата, търпеливи са, имат чудесно разузнаване, област, в която съвсем несъмнено имат огромна западна поддръжка. Имат чудесно обмисляне. И са в положение да извършват проекта си доста добре. Това са белезите на една добра войска, споделя Ед Арнолд.

Според него украинците са по-амбициозни, следват тактиката на НАТО,. Използват рационално запасите си, експлоатират слабостите на врага и към този момент могат да се похвалят, че са записвали обилни триумфи. Те са проникнали на съвсем 70 километра дълбочина в избрани региони и са заели най-малко 3000 квадратни километра територия. Така че това е повече, в сравнение с руснаците са завладели от април насам, продължава военният анализатор.

Първата точка от проекта за триумф на украинците е, че те се бият доста по-различно от руснаците. След провалянето при Киев, съветските сили превзеха територии, както те си знаят - посредством преобладаваща приложимост на артилерия и доста постепенно придвижване.

В същото време на изток те на процедура оставиха единствено незабавни звена, които да пазят региона - прекомерно малко обаче, с цел да го управляват. Следователно ситуацията на изток постоянно е било доста нестабилно за тях. Сега Украйна реши да се възползва от това. Все още не знаем какъв брой време е планувана интервенцията, само че може да се заключи, че предходните борби в Донбас са били част от проект за намаляване на съветските сили на изток задоволително, с цел да стане допустимо този вид контранастъпление, разказва обстановката от последните месеци Ед Арнолд.

Резултатът от ранната борба за Донбас през април и май беше, че съветските войски оредяха.

Втората стъпка в проекта е контраофанзивата в Херсон през последните месеци и все по-голямо активизиране на юг. Това принуди Русия да реалокира по-добрите си сили в тази посока, с цел да отбрани Херсон. На изток съветските сили оредяха и тези, които остават там, не са най-хубавите.

Тогава украинците откриха едва място край Балаклия и пробиха с механизирани сили. Вероятно са си мислели, че това ще сътвори проблеми на съветските войски, само че сигурно не е било в степента, която виждаме през последните няколко дни. Това е частично тъй като съветските сили на изток са слаби, а не безусловно тъй като украинците са извънредно положителни, споделя още английският боен специалист.

Тази интервенция е допустима и поради оръжейните системи, с които украинците разполагат в този момент - и като обсег и като прецизността. Когато боевете в Донбас утихнаха през юни, те съумяха да възстановят силите си по-бързо от руснаците и по-късно да преминат в нахлуване. Един от най-фундаменталните аспекти на триумфа обаче е човешката мотивация. Украинците знаят, че руснаците могат да издевателстват над популацията и по тази причина те желаят допустимо най-скоро да освободят местата си, счита Ед Арнолд.

Според него триумфът от последните дни има и морално измерение - той показва на западните сили, че украинците се оправят с предизвикването и че в случай че получат повече и по-тежко съоръжение в този момент, обстановката за украинците може да бъде още по-добра, преди да настъпи зимата тази година.



Руснаците, въпреки това, към момента не са подобрили своето военно командване и тактика - те се бият в доста разнообразни и изолирани елементи, което им пречи да реагират на контраофанзивата, тъй като им липсва единодушие. Появяват се доста известия за руснаци, напуснали постовете си. Те оставят след себе си и доста техника, тъй че украинските ресурси от бронирани машини и муниции станаха много огромни.

Има риск украинците да " преразтегнат " линиите и да станат уязвими за съветски контраатаки. Вярвам обаче, че тези контраатаки ще са доста лимитирани. Не виждам руснаците да заплашват украинското нахлуване сега. След като армията се разпадне, е необикновено мъчно да се събере още веднъж. Просто нямат кой да го направи, проучва британецът.

Фактът, че съветската войска загуби четири месеца завладявани територии за една седмица, е колапс във всеки смисъл.

Руската войска сега се срутва още повече, което води до всеобщо дезертьорство и цялостен отвод от присъединяване във войната.

В същото време натискът върху съветското политическо и военно управление се усилва. Все по-голям брой високопоставени съветски политици слагат под въпрос метода, по който Москва организира „ специфичната военна интервенция “.

Те надушват цялостно проваляне и желаят цялостна смяна на курса. Но елементарно решение няма, защото ще изисква умения, които руснаците просто нямат. Необходими са политически промени в Москва в метода, по който се организира тази акция. Това слага Путин под голям напън. Ще би трябвало или да призове за готовност, или просто да пази постигнатите досега завоевания.

Русия към момента не е постигнала победа - нищо, което в действителност може да се назова по този начин. Те превзеха Херсон много бързо, който беше единственият огромен обитаем център, който падна в първата фаза. След това също са завладели територии, само че с цената на доста време, кръв и пари. Сега на процедура те се отхвърлят от тези места на изток. Руският морал непрекъснато се утежнява и в един миг той не може да слиза по-надолу.

На юг украинците също напредват, въпреки и по-бавно. Релефът там е много комплициран поради Днепър и неговите притоци, които обикалят обитаемоте места. Украинците вложиха много време в това да нападат хранилища с съветските муниции, както и да подсигурят своите войски по този начин, че да овладеят местата с мостовете над реките, с цел да се подсигурява, че руснаците мъчно ще получат подкрепления. Това също е ход и да затрудни изтеглянето на руснаците. На запад от Днепър към момента има доста съветски войски, на които им е доста мъчно да правят отстъпка.

Прогнозата на специалиста е, че интервенцията в Херсон ще бъде сполучлива. Ще отнеме малко повече време, само че в последна сметка няма да има съветски сили на запад от Днепър в цяла Украйна и това ще бъде трамплин за нахлуване в Крим следващата година, споделя Ед Арнолд.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР