Това е една от най-дългите исторически мистерии. През 1669 година

...
Това е една от най-дългите исторически мистерии. През 1669 година
Коментари Харесай

Кой е бил мистериозният човек зад желязната маска?

Това е една от най-дългите исторически мистерии. През 1669 година във Франция е задържан човек, който е бил държан повече от три десетилетия под строга стража и чиято еднаквост е била защитавана в безспорна секретност с помощта на желязната маска, която е покривала цялото му лице, принудително сложена за целия интервал на неговия затвор.

Историята е била обект на голям брой спекулации през годините, като даже даде основа за блокбъстър филми по тематиката, последния от които с Леонардо ДиКаприо от 1998 година. Филмът подхрани известната доктрина, че мистериозният пандизчия е бил в действителност брат-близнак на Френския Крал Луи 14.

Историкът и създател Пол Сонино обаче изрично твърди, че това не е било истина.

“Историците значително са съгласни, че името на пандизчията е било Юсташ Доже и че той е носил маската единствено понякога, и че когато го е правил, маската е била от кадифе, а не от желязо, ” твърди той.

“Те са също по този начин значително сигурни, че Доже е бил паж. Това, което не са знаели (досега), е точно чий паж е бил Доже и по каква причина е бил затворен за над 30 години. ”

След извършено свое проучване Сонино е убеден, че Доже е бил паж на съкровищника на Кардинал Мазарини – френският първи министър от времето на ранния живот на Луи 14.

“Това, което аз съумях да дефинира беше, че Мазарини е “измъкнал ” част от неговото огромно благосъстояние предходните крал и кралица на Англия, ” твърди той.

“Доже евентуално е проговорил в неприятно време. Той е бил осведомен, че в случай че разкрие идентичността си пред който и да било, ще бъде неотложно погубен. ”

Източник: Unexplained Mysteries

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР