Това е една от едва двете известни операции с участието

...
Това е една от едва двете известни операции с участието
Коментари Харесай

По следите на агентите на ГРУ: Генерал ръководил операцията в Чехия

Това е една от едвам двете известни интервенции с присъединяване на ген. Аверянов. Той е пътувал персонално в чужбина, което дава мотив да се счита, че е огромно смисъла на тази подривна задача на съветската страна. Ген. Аверянов е почитан военнослужещ, който, съгласно записи от телефонни диалози, комуникира на директна линия както с началника на ГРУ, по този начин и с Кремъл.

В интервенцията на ГРУ, обвързвана с гърмежите в Чехия, са взели участие минимум шестима сътрудници на звено 21955. Те са пътували под дипломатическо прикритие до Будапеща, което се намира на към пет часа път с кола от оръжейния склад. Всичко се е случило малко преди самата детонация.

Поне един от тези дипломати до България няколко месеца по-късно - в дните, когато Емилиян Гебрев е токсичен с химическо оръжие от членовете на същото звено на ГРУ.

Данните на “Bellingcat” демонстрират, че интервенцията е била планувана за по-ранна дата, само че е била отсрочена с към седмица по незнайни все още условия. Изглежда, че интервенцията включва няколко координирани пътувания на членове на поделение 29155 до Чехия през прилежащи страни, както и задача за подготовка в Швейцария.

Подготовката

На 25 септември 2014 година ген. Денис Сергеев и подполк. Игор Гордиенко летят от Москва до Женева, където са отседнали в хотел до летището. Пътували са под издадено от ГРУ подправени самоличности - Сергей Федотов и Георги Горшков. “Bellingcat” по-късно откриват, че ген. Сергеев е “третият човек” в интервенцията против Скрипал. Двамата с Горшков са пътували шест месеца по-късно до България, с цел да извършат покушението над Емилиян Гебрев.

Сутринта след идването си в Женева Сергеев и Гордиенко наемат автомобил BMW 116i от компанията Sixt. Връщат колата пет дни по-късно, а за това време на навъртат 545 км, демонстрират документи, получени от проверяващата група. При предходни материали на " Bellingcat " бе открито, че по време на пътувания до Женева телефонът на Сергеев е бил в региона на Шамони - курорт във френските Алпи на към 60 км от Женева. По-късно френски медии оповестяват, че западните разследващи служби са разкрили, че блок 21955 е основал скрита логистична база там.

В този интервал Сергеев комуникира интензивно с шефа си - ген. Андрей Аверянов.

Генералът от ГРУ

На 2 октомври 2014 година командирът на двамата шпиони купува самолетен билет от Москва до Лисабон. Датата на полета е два дни по-късно - на 4 октомври. Генералът пътува като екскурзиант под прикритие. Името, което употребява е Андрей Оверянов - разлика от единствено една писмен знак с същинското му име. Не е ясно дали ръководителят на интервенцията е имал среща с някого в португалската столица или задачата е била да влезе в Шенгенското пространство.

На 7 октомври купува билет от Лисабон до Виена, само че по този начин и не го употребява. По-късно на 4 октомври 2014 година Аверянов лети до Женева, където го чакат Сергеев и Федотов. Връща се в Москва два дни по-късно посредством полет с прехвърляне през Варшава.

.

На идващия ден ген. Аверянов и още четирима сътрудници от звено 21955 се срещат в централата на ГРУ в Москва. И четиримата си купуват самолетни билети за разнообразни дестинации, единствено на няколко часа път с кола от склада за муниции в Чехия.

" Поклонението " до Врбетице

През идващите няколко дни сътрудниците на ГРУ плъзват из Централна Европа. Петров и Боширов идват в Прага н 11 октомври, отсядт в хотел и даже разгласяват своя фотография в обществените мрежи. Това вероятно е разрешило следенето на дуото преди отравянето на Скрипал.

Долу-горе по същото време различен сътрудник - Николай Йежов, идва във Виена. Ген. Аверянов идва там на 13 октомври.

На тази дата Боширов и Петров се местят от Прага в Острава - на към час път с кола от склада.

Според една от работните хипотези за случилото се Йежов и Аверянов са пътували до Острава. Градът се намира на към 3 ч. път с кола от Виена, където сътрудниците се събират. Смята се, че там са се срещнали и с двамата офицери под дипломатическо прикритие, с цел да се провежда цялата интервенция.

Все още не е ясно по какъв начин тъкмо екипът на ГРУ е получил достъп до склада във Врбетице, с цел да слагат експлозивите. Според информация на чешката полиция и локални медии Боширов и Петров са се показали за търговци на оръжия от Таджикистан и са поискали достъп до депото в интервала 13-17 октомври от името н Imex - един от огромните оператори. Не е ясно обаче дали са получили достъп през контракта си с компанията или по различен метод.

Така или другояче на 16 октомври в 9.25 ч. сутринта детонацията се случва в склад за муниции №16 във Врбетице. Унищожени са 58 тона муниции. Загиват двама чиновници, а също така са породени и съществени материални вреди.

Завръщането

Минути след детонацията Анатолий Чепига и Александър Мишкин (каквито са същинските имена на Боширов и Петров) се качват на аероплан и отпътуват от Виена назад за Москва. Ген. Аверянов и подполк. Николай Йежов пътуват с кола назад до Виена още същия ден като отиват непосредствено на летището. Йежов обаче се връща в Москва чак на 3 ноември 2014 година като в дните преди датата на полета е купил поредност от билети за разнообразни дати.

Според разкритията на “Bellingcat” и чешката полиция става дума за извънредно изтънчена интервенция на съветските служби. Тя включва не просто минимум шестима сътрудници под прикритие, само че изисквала присъединяване на пълководец в лицето на ген. Аверянов. Лица от този сан нормално не пътуват рутинно под прикритие заради високия риск. Аверянов е пътувал с още една друга задача по този метод - през 2015 година Прякото присъединяване на военачалник Андрей Аверянов също визира тясно политическото управление в Русия.

Обхватът и смисъла на интервенцията за Кремъл са подчертани от поредицата военни награди, връчени на членовете на подразделението, взели директно присъединяване в задачата. диря от задачата.

Тези условия взети дружно демонстрират смисъла на тази интервенция за съветското военно и политическо управление, както и възприемането на задачата като сполучлива.

Превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР