Това е българският вариант на това, което се прави в

...
Това е българският вариант на това, което се прави в
Коментари Харесай

Приходите от ДДС за хляба са 450 млн. годишно

Това е българският вид на това, което се прави в Европа. Там се води разговор, тук - принудително. Приемам го за чернова, за какво нормално желаят мнение от нас, в тази ситуация нямаше такова нещо. Това сподели за Bulgaria ON AIR специалистът от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките доцент Огнян Боюклиев.

" 45% от хляба, който консумираме в градовете, идва от комерсиалните вериги. Това са вносни хлебопекарни смеси, ние с мярката за нулева ставка стимулирахме вносителите и непознатите производители. 450 млн. е Данък добавена стойност от самун годишно. Ако бяха влезнали в бюджета, можеше като купони да се дадат, всички ядат самун ", сподели доцент Боюклиев.

" При пресните плодове и зеленчуци, когато пристигна време за българските, ще поевтинеят. Те ще са по-вкусни и по-евтини. Има сезонност в храните, както и при зърното. Преди нова годишна продукция цените падат, зависи от прогнозите, които за България и Европа са положителни. При млечните артикули, в случай че се ускори контролът, част от тези сухи млека и млечни концентрати идват от Украйна. Ако има надзор, ще спре да влизат и тогава цените ще се вдигнат ", съобщи доцент Боюклиев.

Очакванията на специалиста от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките са за съответни ограничения за зърнопроизводителите. Той акцентира, че има прекомерно огромни количества слънчоглед, които са по складовете и може да се наложи да бъде изхвърлен, което значи огромни загуби за земеделците. Те разчитат на средства от продажба, с цел да приберат новите реколти.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР