Това бе шеговит начин да се започне интервюто. „Никой не

...
Това бе шеговит начин да се започне интервюто. „Никой не
Коментари Харесай

Интервюто с Джеко: Бях прав да откажа на Челси, искам финал в ШЛ

Това бе закачлив метод да се стартира изявлението. „ Никой не бие Барселона с 3:0”, споделя вашият делегат. „ Рома бие Барселона с 3:0”, дава отговор Един Джеко. Заплаха №1 за Ливърпул в полуфинала в Шампионската лига има дарбата да демонстрира на хората какъв брой са бъркали в преценката си.

Продаден от Манчестър Сити преди идването на Джосеп Гуардиола, 32-годишният бошнак отклони опцията да се причисли към Челси през януари тази година и бе заплатен за далновидността си с късмет да се опитва в предпоследния стадий на най-големия клубен футболен шампионат в света. Във вторник ще излезе на „ Анфийлд” за сметка на Лионел Меси, чийто отбор той изхвърли с гръмката победа с 3:0 на „ Стадио Олимпико”, и до момента в който отишлият вместо него в Челси Оливие Жиру се чуди дали изобщо ще може да играе в ШЛ идващия сезон.

В искряща заран на подготвителната база на Рома в Тригория говорихме с Джеко 12 часа откакто бе оказал помощ на своя тим да се наложи с 2:1 над Дженоа. Мач, в който за следващ път хванаха окото техниката, равновесието и лекотата в придвижването на тарана на върха на офанзивата на Рома, който няма да е по никакъв начин елементарен съперник за Ливърпул, колкото и тежки да можеше да бъдат Реал Мадрид или Байерн (Мюнхен).

Вероятно минимум признаваният от елитните стрелци в Европа, Джеко продължава да твърди, че високите нападатели към момента са скъпи във футбола. „ Гуардиола е един от тези треньори, които избират друг вид нападатели от моя, но натрупа триумфи по този си метод, тъй че зависи от треньора, от стила на игра и от съответната лига. Мисля обаче, че типичната „ деветка” постоянно ще я има във футбола. Тя е нужна, това е моето мнение.”



За да се изправи против Кристиано Роналдо или Роберт Левандовски във финала в Киев, Рома ще би трябвало да победи в този момент без египетския феномен, който изгуби за сметка на Ливърпул. Мохамед Салах е, след две години при „ вълците”, на път да счупи исторически връх на „ червените” по вкарани голове за един сезон (държан до момента от Йън Ръш) и да лиши Хари Кейн от голмайсторския приз в Премиър Лийг и може би от „ Златната обувка”. Бошнакът не крие болката си от раздялата със своя другар и сътрудник в офанзивата.

„ На първо място е доста тъпо, че ни напусна, само че явно се постановяваше да го стори. В последна сметка постъпи вярно, тъй като твори изумителни неща в Премиър Лийг, а това не е най-лесната лига. Мо-Мо е огромен състезател и огромен пич и се надявам да счупи върхове тази година, защото 40 гола са доста в Англия. Дано вкара още доста голове в Премиър Лийг, само че не и в Шампионската лига!”

Напускането на Салах, признава Джеко, е направило неговата работа по-трудна. „ Миналия сезон забих 39 гола. Този сезон, дано го кажем по този начин, имам „ само” 20. Много съм благополучен за него, само че и доста ни липсва.”



Да, липсва, само че това не пролича толкоз, когато Барселона пристигна с преднина от 4:1 в Рим за предстоящо обикновен четвъртфинален реванш. Джеко си спомня за вулканичната вечер на „ Олимпико” с искра в очите – същия като при онази трагично извоювана купа за Манчестър Сити преди шест години с късния гол на Серхио Агуеро.

„ Срещу Барса в действителност излязохме отпуснати, само че не в смисъл, че сме си мислели, че сме към този момент заровени, към този момент отпаднали. Казахме си, че нямаме нищо за губене след 4:1 в първия мач. Със сигурност имаме нужното качество да бием всеки отбор отсреща ни, но след загуба с 4:1 никой не чака от теб да обърнеш резултата. Стадионът обаче беше претъпкан, тифозите ни бяха компактно зад нас от първата секунда и трябваше да скочим в опит за героизъм. Когато вкараш в първите минути, всичко се трансформира. Това несъмнено ни даде повече сила, с цел да стигнем до трите си гола.

Голът ни на непознат терен беше ключът. При 3:1 в Барселона споделих на момчетата, че това не е неприятен резултат, когато реваншът е на личен терен. Когато допуснахме четвъртия гол, знаехме, че ще ни е мъчно, тъй като въпреки всичко отсреща ни е Барса. В реванша обаче изиграхме един от най-хубавите мачове в историята на Рома.”



Човек може да се зачуди дали един добър преводач би могъл да съобщи с точните нюанси свидетелството на този събеседник. Всъщност обаче британският език на Джеко е на процедура безупречен… а и италианският му звучи сносно. Слабостта му към Ман Сити и времето му в Англия си остава все същата като преди. Докато обсъждаме нервността на „ Олимпико” след решаващия гол, той ни споделя, че е изпитвал същия прочувствен гърмеж още един път в кариерата си. „ Това се случи при оня гол на Кун против Куинс Парк Рейнджърс. Да, този в този момент не ни донесе трофей както оня за Сити, но отново моментът беше доста специфичен, тъй като да биеш с 3:0 Барселона несъмнено е голямо достижение за нас и за клуба. Пък и тифозите обожаваха този момент.”

Джеко, който имаше престой при „ гражданите” сред 2011-2015 година, е хванал мига на продобиване на шампионата от Сити този сезон дружно с различен заточеник от Сити – Александър Коларов, и споделя, че се усеща „ част от първата титла” на Гуардиола в Англия.

„ Гледах дружно с Алекс преди дербито ни с Лацио мача сред Манчестър Юнайтед и Уест Бромич. Беше просто въпрос на време подпечатването на купата. Много бях благополучен за клуба. Не съм изпращал известия никому там, тъй като от дълго време беше ясно, че Сити ще е първенецът. Аз изиграх своята роля за възхода на клуба. В последните шест-седем години Сити завоюва купата три пъти, така че несъмнено съм част от всичко това, въпреки да имат в този момент нови играчи и нов спортно-технически щаб. Всяка година се изкачват все по-нагоре в развиването си и стават все по-добри и по-добри.”



Любимият му спомен там остава отново в Деня на Агуеро, когато и самичък вкарва решителен гол на Куинс Парк Рейнджърс. „ Да, беше необикновено! Всички чакаха мачът ни да е елементарен. Случилото се в тези 90 минути, изключително в последните три, беше просто удивително. Дълги години още няма да се повтори нещо такова. Невъзможно е да опиша възприятията си от оня ден.”

Рома мина през четвъртфиналите в ШЛ даже по-тихо и с по-малък товар от упования спрямо идния си конкурент Ливърпул. „ Дори още в груповата фаза никой не очакваше да продължим напред, тъй като бяхме в група с Атлетико Мадрид, който играе полуфинали надали не всяка година, и с Челси, който е един от най-големите тимове на континента. Не бяхме любимци в групата, но успяхме да я спечелим.”

Бошнакът споделя, че тимът му е минал през Шахтьор (Донецк) на осминафиналите „ в италиански стил”, със здрава отбрана. „ Преди четвъртфиналите, знаете, хората те питат с кого искаш да играеш. Аз отговорих, че не желая Барселона или Манчестър Сити. И хоп – ето ти Барселона.”



Сега мислите му са се обърнали към един тим, комуто вкарваше голове по време на престоя си в Сити, и управител в лицето на Юрген Клоп, който познава от времето си в Германия, където завоюва купата в Бундеслига 2008/09 с Волфсбург.

„ Мислех си в последните няколко дни за работата на Клоп в Борусия (Дортмунд). Тогава изведе тима си до край в ШЛ против Байерн, а след това класира и Ливърпул на край в Лига Европа. Загуби и двата. Дано не стигне до трети край, най-малко не и тази година. Пожелавам му шанс, само че за следващата година. Познавам го от Германия, зная за неговия атакуващ жанр. Ние също сме тим, който обича да атакува. Рома би трябвало да подходи положително, другояче задачата ще е сложна. Познавайки Клоп и това по какъв начин играе Ливърпул на „ Анфийлд”, съм убеден, че ще скочат крепко в първия мач. Ние обаче ще бъдем подготвени. Длъжни сме да бъдем!”

Джеко не се съмнява, че Рома има нужните качества да оцелее в предстоящата стихия от свирепи офанзиви на вълни и нажежена конюнктура от трибуните на „ Анфийлд” във вторник вечерта. „ Разполагаме с доста умел отбор с над 15 национали на своите страни и сме играли и преди огромни мачове като този. Това би трябвало да ни вдъхне повече мощ, не да ни лишава от нея.”

Питам го кои са мощните страни на Рома. „ Една дума – тим! Всичко, което реализираме в този момент, го реализираме като тим. Не като характерности, а като колектив, тъй като ние постоянно сме вярвали в себе си даже когато никой не вярваше в нас и дадохме всичко от опциите си във всеки един мач.”

 Неподписването с Челси през януари не може да бъде наречено напълно „ разминаване на косъм”, но изборът на Джеко се оказа оневинен. „ Когато видях по какъв начин отпадат от Барселона, несъмнено се зарадвах, че останах. Челси е огромен клуб и бях благополучен, когато чух за интереса към мен, само че в последна сметка съгласно мен бях прав, тъй като желаех да играя в Шампионската лига. Първо желаех да доближи четвъртфиналите, което преди в никакъв случай не бях правил, а в този момент когато съм на полуфиналите, желая да доближи и финала. Това значи, че решението ми е било положително.”

С това е мъчно да се спори. Което не значи, че не е елементарно човек да не се усеща печален от това, че Премиър Лийг го изгуби.
Пол Хейуърд, „ Дейли Телеграф”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР