Тошко Йорданов: Границите на Италия и Гърция са като дантели

...
Тошко Йорданов: Границите на Италия и Гърция са като дантели
Коментари Харесай

Ангел Джамбазки: Като махнем пропагандата със знамето на дъгата, остава Шенген

Тошко Йорданов: Границите на Италия и Гърция са като дантели по отношение на българската, само че упрекват нас за миграцията и ни държат отвън Шенген. Европейски Съюз има потребност от здрав разсъдък
„ Провалът по тематиката Шенген стои като дамоклев меч върху Брюкселската администрация. Това е един от главните, работещите контракти за Европейски Съюз, един от моторите на Европейски Съюз, каквото е свободното напредване и търговия, каквото е шенгенското съглашение. Благодарение, на което е отстранена митническата и граничната инспекция сред страните членки и те могат бързо, дейно и стопански обосновано да създават, да търгуват между тях и да усилват своето богатство. Това е смисълът на Европейския съюз в стопански проект – Шенгенското пространство. Като махнем пропагандата със знамето на дъгата, остава това – Шенгенското пространство “. Това съобщи Ангел Джамбазки при откриването на шестата конференция „ Западни Балкани “, която се организира в Националния замък на културата.

Събитието се провежда от Фондацията за европейска промяна New Direction, чийто вицепрезидент е Джамбазки. Съорганизатори са „ Варшавски институт “ и Младежка мрежа за европейска народна власт (EDYN).

„ Няколко страни, поради своите стопански ползи, си измислят безусловно погрешни причини и показват страна, която да ги показва. За мое страдание, заради историческа носталгия, в тази ситуация това е Австрия, която взима ролята на политически изразител на икономическите ползи на ръководещите стопански кръгове в страни като Нидерландия, значително Германия. И Австрия споделя „ ние не желаем разширение на Шенгенското пространство, тъй като идва незаконна миграция “. Само че няма нито един незаконен преселник, влезнал в Австрия и минал през Румъния или България. На този човек или би трябвало да са му подарили неверна карта на Земното кълбо, рисувана доста от дълго време от третокласник, или някой просто го е пуснал там с парашут. Нелегалните имигранти, които се озовават в Австрия не минават по този път. Този мотив е подправен и не е правилен “, добави Джамбазки и акцентира отговорността точно на Австрия и Германия за незаконната миграция.

 

 

„ Те, в лицето на някогашния канцлер госпожа Меркел, произнесоха популярната фраза, станала знак на техния неуспех: „ Ще се оправим. “ И тя стана: „ Няма да се оправим. “ И не се оправиха! Само че в този момент се пробват да ни го трансферират и пишат на една сметка. И страните от Западните Балкани, наши другари, наши съдружници, наши исторически другари, каквито са народите на Косово, Албания, Босна, Черна гора. Нас ни свързват дълбоки исторически, културни и религиозни връзки. Тези страни заплащат цената на политическата борба в Брюксел “, сподели съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация.

„ Няма никакво политическо пояснение и опрощение за какво по този метод се организира разширението. Или по-скоро за какво не се организира. Защо Черна гора, Сърбия, Босна стоят ненапълно на пътя. Кога ще стартира да се взема решение този въпрос. Докога тези страни ще бъдат донори? “, запита той.

Джамбазки акцентира, че тези страни стоят на границата и оттатък нея, което обезкървява техните народи.

„ Най-младото население в Европа е косовското. И тези хора са принудени да емигрират, с цел да търсят по-добър живот по една доста елементарна причина. Те даже нямат обещаната хиляди пъти визова либерализация. Няма я поради двойни стандарти, неумение и неведение “, сподели Джамбазки.

Той акцентира на обстоятелството, че съвсем без изключения страните - претенденти (или ще бъдат кандидати) се стараят да извършват критериите за присъединение.

„ Има какво да се желае във връзка с критериите за съблюдаване на човешки права и право на самоопределяне както от Белград, по този начин и от Скопие. Това е главният препъникамък за започване на огромни договаряния за присъединение на всички страни от Западните Балкани към Европейския съюз. И тук е място да призовем обществениците в Сърбия и Северна Македония да създадат по този начин, че да не спъват всички останали. Да не ги бавят, да не губят тяхното време, тъй като нито Косово, нито Албания, нито Босна, нито Черна гора заслужават да губят политическо време поради държанието на управляващите в Скопие и значително в Белград “, сподели Джамбазки.

Членът на Европейския парламент акцентира, че се вършат опити за заобикаляне на разпоредбите от страна на Северна Македония и Сърбия.

„ Не желая да отчайвам никого, само че това няма по какъв начин да се случи. И Република Северна Македония ще стартира договаряния, и Република Сърбия ще продължи своите пълномащабни договаряния, когато изпълнят напълно и без условности, ангажименти и опити за заобикаляне, всички критерии за присъединение “, безапелационен бе Джамбазки.

Той акцентира особено на трансформацията, която се случва в Европейски Съюз.

„ Другият значим въпрос е в какъв Европейски съюз ще се причисляват страните от Западните Балкани. Защото Европейски Съюз претърпява бурна промяна. Политическата концепция за бъдещето на Европейски Съюз е меко казано неприемлива и скандална за нас. От Съюз, дефиниран от тезите за Европа на отечествата, Европейски съюз на европейските страни, които почитат своите законни ползи и намират метод да живеят дружно, да употребяват общия пазар за своето икономическо и политическо развиване. Сега, в това число през последните дни сме очевидци на трескава подготовка за смяната на този Съюз в нещо друго “, съобщи Ангел Джамбазки.

„ Това не е съюзът, който беше планиран след края на Втората международна война. Идеята Европейският съюз да бъде трансфорат в една пирамидална конструкция, ръководена от Европейски държавно управление в Брюксел, което не е определено, а е назначено. Ръководено от генерални секретари. А позицията общоприет секретар е показателна – това беше главата на Централните комитети на комунистическите партии по време на Студената война. Те си показват тази пирамидална конструкция, която да се управлява от Брюксел и да е на разнообразни равнища – вътрешен кръг, външна страна, която сме ние – централно и източноевропейските нации, страни от чакалнята, където те виждат Западните Балкани. “, акцентира Джамбазки.

„ Това е опит да бъде преконструиран и преоснован Европейският съюз по метод, който не дава отговор на ползите на жителите, данъкоплатците и народите в него. Съюз, в който ще има хора, които ще вземат решенията. Съюз, в който ще има хора, които да извършват решенията, взети в Брюксел. И Съюз, в който ще има хора, които ще чакат вечно - Западни Балкани, Източно партньорство, Черноморско съдействие. Всички тези страни са планувани в сходен проект като страни получленове на полусъюз “, сподели Ангел Джамбазки.

„ Ние имаме нашата концепция за Европейския съюз. Един спретнат, контролиран Съюз, учреден на взаимното ни почитание, на зачитането на взаимните ни ползи, на непреченето един на различен, на неналагането на диктат и безусловно безумни идеологически политики. Тъй като в безсилието си европейската върхушка компенсира неналичието на политика с налагането на истерични идеологии “, сподели българският представител в Екологичен потенциал.

Ангел Джамбазки обърна внимание на притеснителния факт, че сега стокооборотът в Шенгенското пространство е по-нисък даже в сравнение с по-време на пандемията с COVID-19.

„ Това значи, че стопанската система е в криза и не работи. И на фона на това неработене бюрократите в Брюксел дават отговор с повече регулации и повече налози. С налог въздух, налог транспорт, с налог дизел, с налог каквото ни хрумне. Което повече и повече стопира и стагнира стопанската система. Нещо изцяло необяснимо и безпричинно “, приключи Джамбазки.

Председателят на парламентарната група на „ ИТН “ Тошко Йорданов разгласи, че преди евроизборите следващата година хората в страните от Западните Балкани би трябвало да схванат „ какъв брой е значимо да внесем разсъдък, успокоение и практицизъм в непоносимо идеологическа среда и да се внесе здрав разсъдък в Европейски Съюз “.

 

 

„ В Западните Балкани имаме два съществени казуса. Единият е, че ние, между тях, не сме си изчистили взаимоотношенията. Народите на Балканите са имали тежка историческа орис. Много постоянно насъсквани и подстрекавани от страни, които са по-далече от Балканите. Но е реалност, че имаме доста наслагвания между тях. И това е извънредно комфортно за сходни служители, като тези сега в Брюксел, с цел да ни поставят настрани и да си намират действителни учредения като спънки за присъединение на народите към Европейския съюз. България, да речем, има голям проблем с присъединението в Шенген. Ние от дълго време отговаряме на всички критерии, само че това няма никакво значение за служителите в Брюксел. И това е най-жалкото - когато съюз от свободни страни сложи ясни критерии, и когато дадена страна ги извърши, това да няма никакво значение. Това демотивира и обезсмисля значително битката, която води всеки народ в личната си страна “, съобщи Тошко Йорданов.

„ В Европейски Съюз би трябвало да се върне спазването на критериите, върховенството на закона е изведено като главен принцип в Европейски Съюз, а се нарушава от страните, които са го извели.

Заради войната в Украйна страните от Западните Балкани бяха оставени на второ равнище. По кой аршин? По кой аршин Молдова и Украйна получиха преимущество? При състояние че Украйна е във война и до експанзията на Русия Украйна беше обявявана за най-корумпираната страна в Европа? По кой аршин те получават преимущество пред Сърбия, Босна, Албания, Северна Македония? А България и Румъния са натикани в ъгъла с глупавото опрощение за противозаконната миграция. Че то през Италия влизат доста повече мигранти, в сравнение с през България. Този двоен критерий и непоносимо нагла проява на неуважение на разпоредбите, за жалост разсъни евроскептицизъм. А това е употребявано от сегашните управляващи в Брюксел като слагане на клеймо върху народите в тази част на света. А евроскептицизмът е провокиран от самите управляващи в Брюксел.

Нашата огромна роля за идващите евроизбори е да преборим евроскептицизма, тъкмо с обяснението, че колкото повече консервативни представители има в Европейски Съюз, толкоз по-нормален ще бъде той. Тази Европа има общи провокации. След като има проблем с мигрантите, разумно е дружно да си пазим границите на Европейски Съюз. А не да хвърляме виновността на пограничните страни, и то главно на новите държави-членки. Италианската или гръцката граница са като дантела по отношение на българската. Но обвиняванията са върху България. И с Румъния ни държат отвън Шенген “, сподели още Тошко Йорданов.

Развитието на Западните Балкани се дискутира в София от високопоставени европейски политици и специалисти в региона на геополитиката, интернационалните връзки и националната сигурност.

Във форума се разискват основни тематики като процеса на разширение на Европейски Съюз към Западните Балкани, сигурност, миграция и външна интервенция, медийната независимост, съветската експанзия против Украйна и др.  Ще се организира и кръгла маса за млади политически водачи на тематика „ Бъдещето на Западните Балкани “.

В събитието вземат участие представителите в Европейския парламент Ладислав Илчич (Хърватски сувернисти, ЕКР), Ришард Чарнецки (Право и Справедливост, ЕКР - Полша), Андрей Слабаков (ВМРО, ЕКР), Марко Миланович Литре, депутат в Хърватския парламент, заместник-председател на фондация „ New Direction “ (Хърватски сувернисти, ЕКР) Теута Водо, някогашен заместник-министър на правораздаването на Албания, доцент в Universite` Paris Cite` и Sciences Po Париж, откривател в IPSE, както и политици от района, професори, публицисти и общественици, депутати, юношески водачи, политолози и др.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР