Топлофикация София ще направи нови изравнителни сметки за консумираната през

...
Топлофикация София ще направи нови изравнителни сметки за консумираната през
Коментари Харесай

Топлофикация София обеща нови изравнителни сметки с 9% ДДС

" Топлофикация София " ще направи нови изравнителни сметки за употребяваната през миналия отоплителен сезон топлоенергия като поправя начисленият Данък добавена стойност от 20 на 9% Данък добавена стойност. Това разгласи пред бТВ изпълнителният шеф Александър Александров.

 

Той разясни, че при изработването на изравнителните фактури са поискали мнението на МФ и тогава то е било, че Данък добавена стойност върху разликата сред планирано платените месечни сметки и окончателните суми би трябвало да бъде 20%, каквато е била настоящата ставка по време на отоплителния сезон. В петък обаче, откакто тематиката, подета от омбудсмана Дияна Ковачева, набра скорост, министърът на финансите Росица Велкова популяризира други инструкции. Според тях всички фактури, издадени след 9 юли би трябвало да бъдат с Данък добавена стойност от 9%. 

 

Нямаме интерес да начисляваме неверен Данък добавена стойност, уточни изпълнителният шеф на " Топлофикация София ", защото данъкът влиза в държавния бюджет. Според Александър Александров обаче предстоят нови диалози с МФ, тъй като оставали неразбираеми много неща и можело да зародят нови проблеми. 
 
Така да вземем за пример клиенти на " Топлофикация София ", които към този момент са платили спомагателните суми съгласно получените изравнителни фактури, питат по кое време и по какъв начин ще им върнат надвзетите пари.

 

Шефът на " Топлофикация София " разяснява още, че имат увещание от " Булгаргаз " за непрекъсваемост на доставките на природен газ по договор до края на годината. По думите ми по-късно при проблем с доставките дружеството може да премине краткотрайно на мазут като гориво. " Дълги години сдружението е работило на мазут, въпреки това да не е екологично гориво ", напомни Александров.

 

Промяна на горивото обаче изисквала сериозна логистика за доставките му, тъй като на Балканския полуостров останали малко производители на мазут.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР