Твърденията на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, който прогнозира,

...
Твърденията на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, който прогнозира,
Коментари Харесай

Валентин Колев: Нелепи са твърденията, че цената на тока ще скочи от 1 юли

Твърденията на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, който предвижда, че от, са нелепи. Това съобщи проф. Валентин Колев, енергиен специалист и ръководител на Българската браншова камара на енергетиците, в студиото на БТВ.

Според Малинов повода е насъбраният недостиг във Фонд " Сигурност на електроенергийната система ". Но Валентин Колев изясни, че " Фонд " Сигурност " трябваше да се попълня от по този начин нареченото " Задължение към обществото " , което отпадна и от свръхпечалбите на енергийните сдружения, които към този момент мъчно могат да се намерят при тези цени на електрическата енергия.
 ПП-ДБ прикани служебния кабинет да не плаши хората с високи цени на тока
ПП-ДБ прикани служебния кабинет да не плаши хората с високи цени на тока

Трябва да се задължи Национален осигурителен институт да изплати цялостното нарастване на пенсиите

Председателят на браншовата камара на енергетиците акцентира, че в случай че цените са вярно контролирани, няма да има потребност от Фонд " Сигурност ".

Той посочи, че енергетиката не е бранш, който би трябвало да извършва обществена функционалност, не би трябвало да има политическа интервенция, а от дълго време " трябваше да се развива по свободен метод ".

Професорът изясни, че цената на тока мъчно към този момент може да се дефинира даже от регулатора, като уточни, че за предишния месец на Българската самостоятелна енергийна борса той е бил 113 лв., при над 200 лв. за миналата година за същия интервал.

За нощната сила той сподели, че е имал упования да отпадне тъй като тя съставлява не повече от 15 - 20% от общото ръководство и няма да докара до фрапантно нарастване на сметките за битовите консуматори.

Валентин Колев не мисли, че работещият с понижен потенциал АЕЦ " Козлодуй " е причина за другите цени на електрическата енергия. Той изясни, че присъединяване на фотоволтаиците е над 3000 мегавата като произвеждане. Дори в моментите, в които има огромно произвеждане, има и огромен експорт.
 Рекорден спад със 79% в износа на ток от страната регистрира ЕСО от началото на 2024 година
Рекорден спад със 79% в износа на ток от страната регистрира ЕСО от началото на 2024 година

Намаляват също производството на електрическа енергия и вътрешното потребление
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР