Топлофикация София отново е заподозряна в задкулисни договорки за продажба

...
Топлофикация София отново е заподозряна в задкулисни договорки за продажба
Коментари Харесай

Топлофикация София пак заподозряна в задкулисни сделки с ток

" Топлофикация София " още веднъж е обвинена в подмолни сделки за продажба на ток през борсата на избран търговец и на по-ниска от пазарната цена. Тя обаче не се разпознава в подаден до енергийния регулатор сигнал за борсови операции.

Играчи на Българската самостоятелна енергийно борса (БНЕБ) сигнализираха Mediapool, че от декември следят по какъв начин редовно в края на търговията в сегмента за продажба на ток в границите на деня, където кардинално се чистят недотоворени количества, се вършат светкавични покупко-продажби. В момента, в който размерите се предложат на цени с към 10 евро под настоящите, те се купуват. Според борсовите играчи това се реализира посредством директна телефонна връзка сред продавача и купувача. Макар на екраните на търговията те да излизат като анонимни лица, бизнесът счита, че става въпрос за " Топлофикация София " като продавач и компанията " Проакт " като покупател на много по-евтината електрическа енергия, която по-късно препродава и се облагодетелства за сметка на общинската топлофикация.

Миналия октомври столичното парно, откакто избухна скандал със светкавичната продажба на създаваната от сдружението електрическа енергия за последното тримесечие на 2020 година на цена, За случая бе алармирана и Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), която сподели, че ще и в случай че има данни за нарушавания, ще се извърши следствие и ще има наказания. Какви се случва с инспекцията не е ясно.

Сега КЕВР още веднъж е сезирана за сходни покупко-продажби, само че този път през сегмента за търговия " В рамките на деня ". От Асоциация свободен енергиен пазар (АСЕП) са уведомили регулатора, енергийния министър и шефа на борсата за ток, че нейните членове с открили нелоялно държание на търговски участници.

" Всекидневно се търгуват избрани количества профилна и базова електрическа енергия, сред 25-150 МВт, на блокови артикули, на пазарния сегмент " В рамките на деня “. Търговията на този сегмент от продуктите на Българска самостоятелна енергийна борса бива редовно и прецизно осъществена в непоколебим времеви диапазон сред 16 и 16:30 източноевропейско време, т.е. два до три часа след лъчение резултатите на пазарен сетмент " Ден напред " на БНЕБ. В същото време цените по тези покупко-продажби са постоянно от 5 до 10 евро на мегаватчас по-ниски от цените на " Ден напред ", написа в писмото на ръководителя на АСЕП Соня Кадиева, изпратено до КЕВР, министерството и БНЕБ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР