Топлофикация Сливен е поредният производител на топлинна и електрическа енергия,

...
Топлофикация Сливен е поредният производител на топлинна и електрическа енергия,
Коментари Харесай

Топлофикация Сливен се обяви против новия проектозакон, който може да ликвидира българската енергетика

Топлофикация Сливен е следващият производител на топлинна и електрическа сила, който обществено изрази несъгласието си с готвения нов закон, в който се планува част от приходите на българските топлофикации да се вземат в интерес на страната. От сдружението са изпратили писмо до Министерство на енергетиката, Министерство на околната среда и други държавни институции, в което показват опасенията си, че в случай че законът бъде признат във типа, в който се разисква, евентуално всички български топлофикации ще банкрутират.

„ Във връзка с признат европейски правилник, одобрен за справяне с високите цени на силата, Европейска комисия даде инструкции към всички страни членки, че не трябва да включва въглищните и газовите топлофикациив предвижданите ограничения. Но българската страна възнамерява да направи тъкмо противоположното и да таксува точно тях с нови налози, с което ще нанесе големи финансови вреди на сдруженията. Дружества, на които българската страна разчита, с цел да подсигуряват енергийната сигурност! Дружества, в които сме подготвени да влагаме милиони левове за екологични планове! Приемането на законопроекта в този тип ще бъде разрушително за българската енергетика “, сподели инж. Павлин Костов изпълнителен шеф на Топлофикация Сливен.

Инж.Павлин Костов изясни, че има доста несъответствия сред признатия европейски правилник и предвиждания законопроект, който да го въплъти в българското законодателство.

„ Според европейския правилник Топлофикация Сливен не е в групата на производителите с по-ниски пределни разноски, чиито доходи ще бъдат лимитирани. Но в българския законопроект липсва формулировка за производители на електрическа сила с по-ниски пределни разноски и се притесняваме, че по инерция и ние ще попаднем в групата на сдруженията с лимитирани доходи “, разясни Костов.

Експертът изясни, че съгласно регламента на Европейски Съюз таванът на пазарните доходи не следва да се ползва за газовите и въглищните централи, защото техните оперативни разноски са доста над нивото на тавана на пазарните доходи. По думите на специалиста използването на таван би заплашило естествената индустриална дейностна сдруженията. Но в България се възнамерява тъкмо противоположното.

„ Утвърдената от КЕВР планирана цена на въглищата за интервала юли-октомври е 250 $, до момента в който среднопретеглената действителна цена е 345 $, или с близо 100 $ от горната страна.Очевидное, че приходите от избраните цени не покриват разноските за произвеждане. При цена на въглищата с 95 $ над одобрената и използване на плануваните ограничавания в законопроекта, изразяващи се във внасяне на спомагателна целева вноска, Топлофикация Сливен рискува да създава електрическа сила на загуба и да генерира обилни отговорности, което доста бързо ще ни банкрутира “, добави шефът.

Той означи, че с изключение на тези отрицателни резултати, би трябвало да бъдат регистрирани и изискванията за приемане на доходи при осъществени разноски за доставка и вложение в производството на горивата. Като уточни, че нормалният интервал е най-малко 4 месеца.

„ Ако законопроектът бъде признат в този тип, капиталовите стратегии на българските топлофикации евентуално няма да бъдат изпълнени заради утежняване на ликвидността на сдруженията, а както знаем точно посредством плануваните големи вложения в нови уреди България ще извърши отговорностите си за основаване на нисковъглеродно произвеждане на сила. Ако не сторим това, ще поносим големи наказания от Европейски Съюз след време “, сподели още инж. Костов.

В капиталовата стратегия на Топлофикация Сливен са включени планове за строителство на слънчева централна и за създаване на 36 мвткогенерационни мощности, работещи на природен газ, на обща стойност над 80000000 лв..

„ При налагане на рестриктивните мерки, заложени в законопроекта, доставчиците ще прекратят доставките на въглища към сдружението заради неспособност за осъществяване на заплащания към доставчиците, без които няма по какъв начин да работим. При неплащането им, рискуваме запориране на складова наличност и неспособност за осъществяване на лицензионните ни отговорности през отоплителния сезон. Няма да бъдат изпълнени и плануваните вложения, свързани с екологията, още веднъж заради липса на финансови средства “, разгласи специалистът.

Директорът на Топлофикация Сливен бе безапелационен, че българският законопроект не е изготвян по отношение на условията на европейския правилник и включва ограничения, които са изключени от Европа.

„ В своя правилник Европейски Съюз предлага да не се плануват дискриминационни ограничения, които заплашват капиталовата среда. Според напътствията на Европейски Съюз всички ограничения би трябвало да подсигуряват, че капиталовите и оперативните разноски са покрити. Европейският правилник планува установяване на таван за пазарните доходи от продажба на електрическа сила от каменни въглища, само че в българския план сходен текст няма “, разясни инж. Павлин Костов.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР